Het is altijd heet nieuws als de grootste woestijn op aarde een kleine donatie doet aan Europa. Auto’s en tuinmeubels zijn dan bedekt met een laagje rood Saharazand. En ook deze week heb je vast gemerkt dat er een laagje stof op de auto’s ligt, maar dat is voor de verandering geen zand uit de Sahara. Nee, de lente is eindelijk begonnen in Nederland.

Het laagje stof dat nu op je autolak ligt, is waarschijnlijk stuifmeel. Behalve als je naast een crematorium woont, dan is het waarschijnlijk ook een beetje van Beppie. Op een oppervlakte van één vierkante meter kan volgens het KMNI wel ruim één miljard stuifmeelkorrels terechtkomen. Vooral de den, spar en berk geven in Nederland veel stuifmeel, net als gras.

Het goede nieuws is dat stuifmeel niet desastreus is voor je lak, maar het is verstandig om het niet té lang te laten zitten. Volgens schoonmaakmiddeltjesboer AvalonKing heeft stuifmeel wel een hoge zuurgraad, zeker als het in contact komt met water. Regen maakt stuifmeel dus iets schadelijker voor je lak, maar regen wast het ook in zekere mate van je auto.

Hoe was je stuifmeel van je auto?

We hebben niet echt veel gevallen gehoord van mensen die blijvende schade hadden van stuifmeel op de lak, maar even afspuiten met een hogedrukreiniger kan nooit kwaad. Dit neemt ook de verleiding weg bij voorbijgangers om ‘was mij’ of ‘vies’ in het stuifmeel te schrijven. Dit kan krassen geven op je lak. En ga vooral niet met een droge doek lopen boenen, want ook dan ga je krassen maken.

Wil je met een washandschoen aan de slag, zorg dan dat het grootste deel van het stuifmeel (en alle andere zooi) al afgespoeld is. En gebruik altijd shampoo die speciaal gemaakt is voor autolak; een druppeltje Dreft is geen goed idee voor de lak.

Het loont om een lakbeschermer aan te brengen, zoals wax of iets van een glascoating. De auto zal alsnog vies worden (misschien zelfs wat viezer, omdat stuifmeel in de laag blijft hangen), maar het wassen zal makkelijker zijn. Na het schoonmaken wat ‘quick detailer’ gebruiken, is een andere oplossing. Of gebruik een autohoes. Als je de luxe hebt, parkeer de auto dan binnen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)