
Er is duidelijk een goede en een foute manier om in een vak te parkeren. We zullen niet zeggen welke de juiste is, maar laten we zeggen dat je de foute manier alleen doet als je veel boodschappen moet inladen. In het Amerikaanse Los Angeles mag je nu aan één straat alleen maar achteruit inparkeren. Er staat zelfs een bord met ‘back-in parking only’. En blijkbaar is dat een groot probleem voor een hoop automobilisten in de stad.
Aan de Ventura Boulevard waren eerst 97 normale parkeerplaatsen waar je vooruit of achterin in mocht. Om ruimte te maken voor meer auto’s, hebben ze nu de belijning in een hoek gezet. Dus niet meer ‘| |’ maar ‘/ /’. Door deze wijzigingen is er ineens plek voor maar liefst 121 auto’s. Maar omdat de parkeervakken nu schuin zijn, kun je er niet meer vooruit in draaien: achterin inparkeren is verplicht. Je zou zeggen dat de schuine vakken het eenvoudig maken, maar dat valt tegen.

Bij deze straat is het precies andersom, maar je snap het idee | Foto: © Miltiadis Fragkidis
Volgens Los Angeles Times hebben een hoop mensen problemen met het achteruit in het vak zetten. Sommige bestuurders proberen het een paar keer, maar geven al snel op en rijden door. Sommige winkeleigenaren hebben het idee dat ze minder klanten krijgen, omdat mensen met auto’s wegblijven. Andere ondernemers melden hetzelfde aantal klanten, alleen kijken ze iets verwarder door de parkeersituatie.
‘Als je niet achteruit kunt parkeren, dan moet je niet rijden’
Het plan voor de schuine parkeervakken werd al bedacht in 2015 door ene Silverstein. Hij zegt tegen de LA Times teleurgesteld te zijn door de parkeerproblemen: ‘Als je het een paar keer probeert, wordt het normaal. Ik wil niet gemeen zijn, maar als je je auto niet achteruit kunt rijden tussen een paar lijnen, dan zou je misschien niet moeten rijden.’
De buurtraad kijkt het nog eventjes aan. De schuin lijnen zijn geschilderd op het asfalt, dus ze kunnen de boel altijd nog terugdraaien.
Wij mannen parkeren toch ook altijd achteruit in? Zo’n kleine moeite en zoveel veiliger weer wegrijden. Op risicovolle bedrijven (denk aan shell in Rotterdam) is het ook verplicht. Zo kan je in het geval van calamiteiten fatsoenlijk veilig wegrijden zonder dat er mensen om je heen zitten te klungelen.