Moet je met je hakkelende dieselbusje nog iets uit Amsterdam hebben? Ga het dan maar snel ophalen, want vanaf november volgend jaar ben je niet meer welkom. Personen- en bestelauto’s met bouwjaar ouder dan 2005 mogen niet meer Amsterdam in door een nieuwe milieuzone.

De CO2-uitstoot moet door deze maatregel met 9 procent afnemen, meldt de gemeente Amsterdam trots. Misschien kan iemand ze even uitleggen dat CO2 niet vervuilend is. En dat de uitstoot ervan geen lokale invloed heeft. En dat ze het zelf ook uitademen. Dat de nieuwe milieuzone in Amsterdam een effect zal hebben op het vlak van stikstofoxiden en roet in de stad, is daarentegen wel aannemelijk.

De milieuzone betreft het gedeelte van de stad binnen de ring A10. Het enige waar echte Amsterdammers om geven, want alles daarbuiten is platteland. Dankzij het verbieden van de oude dieseltjes krijgen de bewoners per jaar het equivalent van 44 sigaretten aan vieze lucht minder binnen. Bovendien zouden de Europese grenswaardes niet meer overschreden worden.

8.000 Amsterdammers mogen niet meer met hun auto naar huis

De maatregels treft 8.000 inwoners van Amsterdam die een dieselauto rijden van voor 2005. Amsterdammers die in het bezit zijn van een oude dieselauto krijgen subsidie voor de sloop van hun auto. Wie een Stadspas met groene stip heeft, krijgt ook nog subsidie voor de aanschaf van een schoner vervoermiddel. Ze kunnen tussen de 500 en de 2.000 euro beuren.

Uiteraard zijn er ook uitzonderingen. Zo mogen aangepaste voertuigen voor gehandicapten, oldtimers van 40 jaar en ouder en campers van inwoners gewoon blijven rijden in de nieuwe milieuzone in Amsterdam. De maatregel is de eerste concrete uitwerking van het Actieplan Schone Lucht van Amsterdam. Het doel: uitstootvrij en stil verkeer in 2030.

Reacties

  • electrcien van buiten deze stad heeft op 13 juli 2023 geschreven:

    als amsterdam zo doorgaat mogen ze hun eigen stad ook gaan onderhouden en verbouwen of renoveren want dan zal er op gegeven moment geen aannemer of onderhoudsbedrijf van buitenaf meer in deze stad komen vanwege de uitstootregeling of hoge parkeerkosten. amsterdam ga zo door en jullie prijzen jezelf totaal uit de markt ( waarmee jullie nu al bezig zijn )

    Reageer
  • SF heeft op 20 november 2019 geschreven:

    “Dankzij het verbieden van de oude dieseltjes krijgen de bewoners per jaar het equivalent van 44 sigaretten aan vieze lucht minder binnen” 😂😂 Mooie vergelijking.. twee pakjes peuken minder per jaar

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)