Als autoliefhebber weet je dat hobby’s duur kunnen zijn. Mensen die graag een inktnaald 2 millimeter diep in hun huid laten zetten, kunnen hier ook over meepraten. De vuistregel in de tattoo-wereld is dat een tatoeage ter grootte van je hand (of vuist) tussen de 600 en 800 euro kost. Een gratis tatoeage is dus lekker meegenomen. Zeker als je naast de gratis tattoo ook nog een gratis jaarkaart voor het OV krijgt.

We hebben gecheckt of er niet een Oostenrijkse collega van Cas Pedaal ons in de maling neemt, maar het lijkt erop dat dit de realiteit is in het Alpenland. In 2024 moet er in Oostenrijk 16 procent minder gebruik worden gemaakt van privé-auto’s. Daarom moeten meer mensen het OV gaan reizen. Om altijd en overal met het openbaar vervoer te reizen in Oostenrijk heb je een zogenoemde Klimaticket nodig.

Zo’n kaart kost 1.095 euro per jaar, wat een hoop Oostenrijkers blijkbaar te duur vinden. Daarom bedacht de Oostenrijkse klimaatminister Leonore Gewessler een campagne om meer bekendheid te genereren voor de OV-jaarkaart. Klimaticket stond op verschillende festivals met een standje. Onder het motto ‘Aktion geht unter die Haut’ (‘een actie die onder de huid kruipt’) konden festivalgangers een tattoo laten zetten van een van de plaatjes hieronder, in ruil voor een jaar gratis OV.

Een fikkende auto op je lichaam tatoeëren

Een van de mogelijke beeltenissen die je voor altijd op je lichaam kunt zetten, is een brandende auto met daaronder de tekst ‘Go Green’. Schijnbaar zijn er al zes mensen bereid gevonden om getekend te worden voor het leven om een jaar lang gratis met de trein, bus en metro te mogen reizen. Welke afbeeldingen zij op hun lichamen lieten zetten, is niet bekend.

Politieke tegenstanders van de klimaatminister zijn niet te spreken over de actie. Jongere generaties zouden ingezet worden voor politieke doeleinden. Volgens Gewessler is daar niets van waar en wordt de actie met verantwoordelijkheid uitgevoerd. Deelname is enkel mogelijk gedurende nuchtere daguren tijdens festivals en vereist een minimumleeftijd van 18 jaar. We zien het familietafereel al voor ons in 2063: ‘En opa, waar staat die tekening van een trein met een vrouw ernaast op je schouder voor?’

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie