Aanschouw! Dit is de nieuwe Tesla Model Y. Het is het kleine broertje van de Model X en je mag ‘m gerust een hoogpotige Model 3 noemen, want zo ziet ie er ook wel uit. Het interieur is in ieder geval bijna identiek. De eerste exemplaren zouden volgend jaar ergens in de herfst al geleverd moeten worden. Bestellen mag je alvast nu doen.

Wat maakt de Tesla Model Y bijzonder?

De Tesla Model Y is de vierde Tesla in het huidige aanbod van Tesla en zou nog best eens een hitje kunnen worden. De nieuweling combineert namelijk ‘s werelds favoriete carrosserievorm – het is een SUV – met een schappelijke prijs. In Nederland valt slechts het staartje van de prijs ten prooi aan de Tesla-taks (22 procent bijtelling boven elke euro boven de 50.000 euro).

Tesla Model Y: de specificaties

De goedkoopste Tesla Model Y komt enkel met achterwielaandrijving. Deze Rear-Wheel Drive Long Range-versie sprint in 5,8 seconden naar de 100 km/u en stopt bij de 209 km/u met accelereren. De actieradius bedraagt 540 kilometer. Daarna komt de eerste vierwielaandrijver, de Dual Motor All-Wheel Drive Long Range, met een 0-100 tijd van 5,1 seconden en een top van 217 km/u. Hiervan is de actieradius 505 kilometer.

Voor de haastige elektrorijders is er de Dual Motor All-Wheel Drive Performance. De prestaties hiervan naderen de Duitse powersedans: een 0-100-tijd van 3,7 seconden, een topsnelheid van 241 km/u en een actieradius van 480 kilometer. Deze versie krijgt ook een Track Mode, lagere ophanging, koolstofvezel achterspoiler, aluminium pedalen en een setje 20-inch wielen.

Tesla Model Y: de prijs in Nederland

Waar we een eeuwigheid moesten wachten op de Model 3 en de prijzen daarvan, plempt Tesla in een keer alle informatie van de Model Y online. De instapper met achterwielaandrijving kost 56.000 euro. Dan is er nog de vierwielaangedreven Long Range voor 60.000 euro. De gammatopper is de Performance-uitvoering van 69.000 euro. En nee, dat is geen extensie van de S3XY-grap.

Alternatieven?

Qua afmetingen komt de Tesla Model Y in de buurt van de Jaguar I-Pace en de Mercedes EQC. De nieuwe BMW IX3 zou ook een fijn alternatief kunnen zijn. Zoek je het in de goedkopere hoek, zijn er nog de Kia e-Niro en de Hyundai Kona Electric. Je hebt inmiddels toch best wat keuze als je elektrisch wil rijden, niet?

Reacties

  • Patrick Goris heeft op 15 april 2019 geschreven:

    Goede en leuke artikels!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)