Sinds we begonnen zijn met het onderzoeken van dit artikel, staat er een busje van Vattenfall aan de overkant van de straat. Elke dag, de hele dag. We zijn op iets gestuit waarvan de grote energiebedrijven niet willen dat je het weet. Het zou heel goed ons laatste artikel kunnen zijn. Dit is onze nalatenschap, gebruik de kennis goed. Want: kun je een Tesla opladen met een hamsterwiel? En zijn alle energiebedrijven, kolencentrales en windmolens niet je reinste geldklopperij?

Een Tesla opladen met een hamsterwiel doe je blijkbaar niet zomaar, daar zit nogal wat wetenschap achter. Zo zijn er nogal wat soorten hamsters waarvan sommige net even sneller of langzamer rennen. De goudhamster is de meest voorkomende soort, dus die mag voor ons aan de slag. Voor dit artikel pakken we het verhaal van Skippy de hamster. Dit was de hamster van een stel windmoleningenieurs van Otherpower, die na een dronken kerstborrel zich afvroegen hoeveel energie een hamster kon opwekken.

Zij berekenden na wat praktijkonderzoeken dat Skippy zo’n 200 milliampère bij 2 volt kon opwekken, wat zo’n 0,0004 kW is. Het kleine knaagdiertje rende elke nacht zo’n drie uur. Omdat het al zwaar genoeg is voor Skippy, nemen we voor dit voorbeeld de 75-kWh batterij van de Model 3 – maar pas dezelfde rekensom gerust toe op de 100-kWh batterijen van grotere EV’s. Een snelle rekensom leert dat het arme beestje 187.500 uur zou moeten rennen om de Tesla Model 3 op te laden. Aangezien hij maar drie uurtjes per nacht rent, komt dat neer op 62.500 dagen of ruim 171 jaar.

Tesla opladen met hamsterwiel: hoeveel hamsters?

Hamstertjes komen er zelden aan toe om hun 171e verjaardag te vieren en bovendien loopt de accu waarschijnlijk sneller leeg dan het beestje hem oplaadt. Wel zou je natuurlijk 187.500 hamstertjes één uur kunnen laten rennen. Een goudhamster haal je al voor iets van 10 euro, dus voor bijna 2 miljoen euro kun jij je Tesla Model 3 binnen één uur opladen met hamsters. Mits je ze allemaal tegelijk aan het rennen krijgt, natuurlijk. Koop de beestjes tijdens de hamsterweken, dat scheelt vast iets in de aanschaf. Een alternatief: bind 1.500 hamsters voor je auto en ga op die manier naar je werk. Lees je ook even in op eendenkracht, als je toch bezig bent.

Foto: Zombieite op Flickr

Advertentie

Reacties

 • Jos says at 17 januari 2021:

  Voor dat ik het artikel verder las ging ik uit van 1 jaar , Maar ik ging uit van 5 watt voor een hamster en liet het beestje 24 uur, 7 dagen per week doorrennen.

  Reply
 • Eddy says at 11 januari 2021:

  De kosten voor hamstervoer is niet meegerekend

  Reply
 • Steven says at 9 januari 2021:

  Jullie houden helaas geen rekening dat je met 1 vrouwelijke en 1 mannelijke hamster al snel heeeeel veel hamsters hebt. Ik schat dat het toch enkele duizenden euro’s goedkoper kan 😉

  Reply
 • Rens says at 8 januari 2021:

  Geniaal

  Reply
 • Turbo McKwek says at 8 januari 2021:

  We weten allemaal dat die Tesla al lang daarvoor uit elkaar gevallen is.

  Reply

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie