Een tijdje terug reden we door Europa. Italiaans land­schap trok aan ons voorbij toen zich een heel basale, simpele vraag aandiende: waarom beleven we zo veel pret in een auto? We begonnen een tijdje te kauwen op deze kwestie. Aan een stuur beleef je pret, aan uitlaatgeluid, door een uitstapje te maken, door over onverhard terrein te rijden… Voor we er erg in hadden, was Bolzano inmiddels Milaan geworden en hadden we een lange lijst met aantekeningen in onze telefoon opgeslagen.

Soms zaten we op dood spoor (kun je pret beleven aan een stoel? Aan banden? Bijvoorbeeld als ze smal zijn?), maar we kregen de smaak te pakken. Toen we weer op de redactie waren, begonnen we de anderen te polsen. Er werd hevig gediscussieerd, argumenten werden uitgewisseld. De lijst werd nog langer. Door genadeloos te schrappen bleef een behapbaar overzicht over.

We maakten een indeling in diverse categorieën: motoren, onderdelen, emotie, onopvallendheid, bruikbaarheid, innovatie en bandenrook. Dat was geen erg wetenschappelijke aanpak, maar deze test gaat over pret en pret is niet wetenschappelijk. Bovendien is deze test niet ontwikkeld om tot een eensluidend antwoord te komen. We waren zelfs helemaal niet van plan om eindeloos te delibereren totdat we over een en dezelfde auto zouden gaan zitten zeuren… totdat we toch weer uitkwamen op die ene auto. Tja, die ene auto…

Zo werkt de TopGear Gids voor Pret

Eerst moesten we auto’s selecteren die in onze categorieën passen. Dat hebben we gedaan met behulp van een uiterst democratische stemprocedure waarbij niemand het pand tussentijds mocht verlaten. Goed werk, mannen. We deden dat overigens wel in het geheim om te voorkomen dat het op een matpartij zou uitdraaien.

In het algemeen was het opmerkelijk hoe eensgezind we waren, zodat de uiteindelijke keuze tamelijk simpel uitpakte. Iemand opperde dat een Volkswagen Caravelle van een actievere levensstijl getuigde dan een Land Rover Discovery, maar die werd door iedereen genegeerd. Daar maken we geen woorden aan vuil.

Afijn, vervolgens gaven we elk groepje auto’s aan een redacteur met het verzoek om uit te leggen waarom we aan precies die auto’s pret beleven. Maak kennis met de TopGear Gids voor Pret. Geniet van de chaos die ontstond.

– Deel 1: Emotie
– Deel 2: Drijvende krachten

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)