Racen met een handbak in plaats van een automaat is als de tuinslang vervangen door een groene boompython. Qua prestaties ga je er niet echt op vooruit, maar het is wel een stuk leuker en uitdagender. En het risico op ellende is wat hoger. Zo draaide de ervaren rijder Robert Mitchell van Apex Nürburg vorige maand de driecilinder van de nieuwe GR Yaris in elkaar door van z’n vijf naar z’n twee te schakelen. Een klep raakte een zuiger en de motor moest uit elkaar voor reparaties – al na 3.500 kilometer.

Het kan erger

Een andere bestuurder heeft meer geluk. Hij beging een nog grotere money shift maar hield wonder boven wonder alles heel. De rijder wil naar de derde versnelling schakelen, maar pakt per ongeluk de eerste versnelling. Robert – die de beelden ontving – becijfert dat de driecilinder 11.000 tpm gedraaid moet hebben. Onervarenheid ligt duidelijk ten grondslag aan deze fout, dat zie je ook wel aan het rijgedrag. Gelukkig is de bestuurder zich hier bewust van, en dat is de eerste stap in het worden van een betere bestuurder.

Volgens Robert zijn er inmiddels al zo’n tien gevallen van mensen die een money shift maken in de Toyota GR Yaris. Zijn verklaring is dat de auto door zijn gunstige prijs (die in Nederland wat minder gunstig is) circuitplezier met een handbak ineens heel bereikbaar maakt, ook voor mensen die weinig ervaring hebben met zulk vermogen en een handbak. Het advies is dan ook: rij wat rustiger, hou het heel en je zult zien dat je nog sneller bent ook. Hoe soepeler je rijdt, hoe sneller je bent.

Toyota GR Yaris schakelt verkeerd, maakt 11.000 tpm

Reacties

 • Pieter heeft op 11 april 2021 geschreven:

  Ik heb die mijn rij inspecteur duidelijke instructies gehad hoe je hoort te schakelen.
  Naar de 4 naar 3 hoor je alleen een horizontale die beweging te maken.
  Je duwt hem eerst richting voren/achteren, waarna hij automatisch naar het midden schiet, daarna duw je hem verder.
  Dus niet de pook stevig vast grijpen, en naar 3 of 4 zelf geen verticale duw beweging maken, je hoeft alleen horizontaal te duwen.

  Reageer
 • Rule01 heeft op 10 april 2021 geschreven:

  @Recon; ik krijg echt een lichtelijke tia als ik jouw zinnen lees.

  • Dikke Dale heeft op 11 april 2021 geschreven:

   Haha verschrikkelijk hè zoiets. Voelt aan alsof ik een woordenoorlog verkracht word.

   Reageer
  Reageer
 • Sjon heeft op 10 april 2021 geschreven:

  Ik wist niet dat Toyota handbakken zelf konden schakelen..

  Reageer
 • Recon heeft op 10 april 2021 geschreven:

  In nederland is alle auto`s niet gunstig. We zijn het kleinste land maar het duurste met auto`s met onze zogenaamde eco nonsense. Te erg voor woorden. Als je race in je auto kan dit gebeuren. Daarom racen we niet Altans is wel de bedoeling op de nederlandse wegen. Helaas denken mensen dat, dat nog kan anno 2021. Er zijn zat op Race banen waar je uit kan leven voor een paar euro`s.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)