Hier had niemand vandaag op gerekend. Dit is de Aston Martin Victor, een project van de speciale Q-afdeling van het merk. Ze bouwen slechts één exemplaar en gebruiken daarvoor de kennis van de One-77, de Vulcan én de Valkyrie. De inspiratie voor de carrosserie komt van Aston Martins uit de jaren zeventig en tachtig, maar dan met meer downforce dan een GT4-racer.

Een startpunt kiezen om te vertellen hoe bijzonder deze auto is, is lastig. Laten we maar beginnen bij de onderkant. De auto is gebaseerd op een verbeterde koolstofvezel monocoque van de One-77. Dat is ook waar de Victor zijn 7,3-liter V12 vandaan heeft. Tien jaar geleden produceerde deze twaalfcilinder zo’n 750 pk, nu is dat een machtige 848 pk, met dank aan Cosworth.

Een handgeschakelde zesbak vervangt de automaat van de One-77 en drijft de achterwielen aan. Het is daarmee de krachtigste auto met een handbak van Aston ooit. De ophanging komt van de Vulcan, net als de enorme koolstofkeramische remmerij van Brembo. De wielen blijven op hun plek met een centrale wielmoer. De achterlichten zijn geïnspireerd door de units van de Valkyrie.

Elk oppervlak van de Victor is een kunstwerkje, zelfs de ophanging die je achter kunt zien zitten. De naam is een knipoog naar Victor Gauntlett, de baas van Aston toen de V8 Vantage gelanceerd werd. De toekomstige eigenaar of het bedrag dat voor de auto werd neergegooid, is niet bekend. De Vulcan kostte al meer dan 2 miljoen euro, dus zoek het daar noordelijk van.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)