Van het motto ‘vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje’ moet Rijkswaterstaat niets van weten. Daarom is vandaag het hitteprotocol van kracht in de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Dit protocol houdt in dat Rijkswaterstaat meer materieel inzet om automobilisten met pech sneller te helpen.

‘Als het hitteprotocol geldt, helpt Rijkswaterstaat direct alle automobilisten die met pech langs de snelweg komen te staan. Als we een melding binnenkrijgen, schakelen we meteen een berger in die de gestrande automobilist naar een veilige locatie met voorziening brengt’, meldt Rijkswaterstaat. Het protocol geldt tussen 10:00 en 20:00 uur.

Waarom het hitteprotocol er is

Waarom dit zo belangrijk is? Als je met pech langs de snelweg staat, moet je niet in de auto blijven zitten maar achter de vangrail gaan staan. Hier is vaak geen schaduw. Niet alleen de zon is bloedheet, het asfalt bereikt op warme dagen temperaturen boven de 50 graden. Als je lang moet staan, loop je risico op verbranden en uitdroging.

Gelukkig geen exploderend asfalt

In Duitsland hadden ze drie jaar geleden grotere problemen tijdens de aanhoudende hitte. De betonnen platen van de snelweg waren toen aan het uitzetten door de hitte waardoor ze zelfs dreigden te exploderen. Daarom werd er in de zomer van 2019 een maximumsnelheid van 100 km/u ingevoerd op sommige plekken.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)