Je zou denken dat de hele discussie rondom het verbod op verbrandingsmotoren in 2035 een mooi voertuig is om te leren over hoe besluitvorming in Europa werkt, maar eigenlijk wordt het per dag ingewikkelder. Nu heeft comité ‘Coreper I’ van de EU besloten dat het verbod op verbrandingsmotoren in 2035 even in de wacht is gezet. De reden is dat Duitsland dwars is gaan liggen.

De Europese Raad omschrijft Coreper I als ‘de plaatsvervangende permanente vertegenwoordigers van alle lidstaten.’ Ja, alsof ze het verwarrend wíllen maken. Het is simpel gezegd een groep van vertegenwoordigers van elk EU-land. Het is de middelste laag van de EU als het gaat om het maken van beslissingen. Dit comité maakt regels die alsnog door de Raad definitief moet goedkeuren.

Het voorstel blijft halverwege hangen

Bij de meeste kwesties is de goedkeuring van de Raad een formaliteit. Alleen zaken waar Coreper niet uitkomt of zaken die héél gevoelig liggen, moeten nog door de Raad bekeken worden. In dit geval trapt Coreper op de rem voordat het verbod op de verbrandingsmotoren naar de Raad gaat. Het voorstel blijft nu dus halverwege hangen terwijl het eigenlijk klaar was om naar de Raad te gaan.

Iedereen dacht (voor de honderdste keer) dat het verbod definitief was, maar Duitsland werpt zich nu voor de ban. Duitsland is tegen een volledig verbod op verbrandingsmotoren en wil een uitzondering voor motoren die op synthetische brandstoffen lopen. Deze in de fabriek gemaakte peut zou CO2-neutraal zijn en dus een volledig verbod op benzine- en dieselmotoren overbodig maken.

Deze week moest er besloten worden

De Duitse minister van financiën Christian Lindner zei afgelopen donderdag tegen de Duitse Media dat zijn doel is om het verbod niet door te laten gaan. Hij wil verkoop van benzinemotoren toestaan, áls ze maar op synthetische brandstof lopen. Op 7 maart zou het voorstel naar de Raad gaan en daarna definitief zijn, maar die keutel is dus teruggetrokken. Overigens zijn er genoeg Duitse ministers het weer oneens met Lindner.

Duitsland is nodig voor de meerderheid

Al sinds het begin zijn er landen die tegen een volledig verbod zijn, maar waarom trapt de EU dan nu wel op de rem? Zonder Duitsland heeft het voorstel geen meerderheid meer. Want Italië, Polen en Bulgarije zijn ook tégen het voorstel. Zonder ons buurland zijn er niet minstens 15 van de 27 die het verbod steunen en haalt het voorstel de 65 procent goedkeuring niet.

Dus, wat nu?

Een oplossing om Duitsland tevreden te stellen, daar moet het comité nu dus over in discussie. Waarschijnlijk moet er door Duitsland bewezen worden dat de synthetische brandstoffen écht duurzaam zijn. En er moet een manier bedacht worden om te garanderen dat mensen die een nieuwe benzineauto kopen in 2035, ook echt de kunstmatige peut tanken. Je hoort het al: wordt vervolgd.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)