We hebben het idee dat de beslissing om nieuwe benzinemotoren en dieselmotoren te verbieden al vlak na de eerste roadtrip ooit is gemaakt en dus al heel lang definitief is. Misschien is dat wat overdreven, maar we praten er al jaren over alsof het vaststaat. Maar blijkbaar was het nog niet helemaal zeker. Gisteren is de wet om nieuwe diesel- en benzinemotoren te verbieden in Europa een stap dichterbij gekomen.

Beslissingen maken voor de volledige Europese Unie, dat is zo makkelijk nog niet. Als er binnen de landen al veel meningsverschillen zijn, kun je je voorstellen dat alle lidstaten bij elkaar het best oneens kunnen zijn. In oktober van 2022 wisten ze toch samen te bepalen dat er in 2035 een verbod op nieuwe benzinemotoren moest komen. Gisteren heeft het Europees Parlement gestemd.

Kleine meerderheid wil benzinemotoren verbieden

Het is geen overweldigende meerderheid die tegen het verbieden van nieuwe benzine- en dieselmotoren is. Van de parlementariërs stemmen 279 tegen het verbod, 21 stemmen niet en 340 stemmen zijn vóór. Daarmee is het verbod dus wel akkoord en definitief. Tot 2035 worden de uitstootregels voor autofabrikanten overigens ook steeds strenger. Het doel is om in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn.

Is het nu écht definitief?

Nou, niet helemaal. Een persbericht van het Europees Parlement legt uit: ‘Na de eindstemming in de plenaire vergadering moet de tekst nu ook formeel door de Raad worden goedgekeurd, voordat hij kort daarna in het Publicatieblad van de EU wordt gepubliceerd.’

Verwacht over een tijdje dus nog een bericht dat het verbod écht, écht, écht definief is. Al is de kans dat het voorstel nu nog wordt afgeschoten wel erg klein. Wil je dus dolgraag nog met benzine of diesel rijden na 2035, zorg dan dat je gaat sparen om in 2034 voor de laatste keer een auto met plofmotor te kopen. Of koester het exemplaar dat je nu hebt, dat is wel zo duurzaam.

Reacties

  • DB heeft op 29 mei 2023 geschreven:

    Nu nog electrisch neutraal vliegen, wat jullie zo graag doen, EU. Gewoon 1500 privevliegtuigen vorig jaar bij het WEF en zoveel files met jullie SUV’s, echt klimaat neutraal?
    Waneer reizen jullie nu eens klimaat neutraal, geen schoolbanken van 1920 elke twee weken verplaatsen van Brussel naar Straatsburg? Er zijn toch voldoende schoolbanken over van die tijd?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear