Het was een kleine overwinning voor de benzineliefhebbers: onder druk van Duitsland ging de EU akkoord met een uitzondering op het verbod van verbrandingsmotoren in 2035. Grote autofabrikanten mogen ook na 2035 nog steeds benzinemotoren produceren, maar dan wel als ze uitsluitend lopen op duurzame eFuels. De concrete uitwerking van deze uitzondering is nu bekend, en het is geen goed nieuws.

Reuters mocht de eerste opzet zien van de regels voor verbrandingsmotoren na 2035. Het lijkt erop dat de regels zo streng zijn gemaakt, dat het vrijwel onmogelijk is voor grote autofabrikanten om na 2035 benzine- en dieselmotoren te maken. Zo eist de EU dat eFuels 100 procent minder uitstoot veroorzaken dan conventionele brandstoffen, ook gekeken naar productie en vervoer.

Onmogelijk om iets 100 procent klimaatneutraal te maken

De eFuels worden gebrouwen door CO2 uit de lucht te halen en tot een brandstof te maken. Tijdens de verbranding komen deze CO2’tjes weer vrij. De brandstof zelf is dus klimaatneutraal. Alleen wat uitstoot toevoegt, zijn zaken als het vervoer en distributie van de peut. ‘Het is onmogelijk om een totale reductie in emissies te behalen’, zo zegt de eFuel Alliance.

De alliantie zegt: ‘Het voorstel dat nu op tafel ligt, is zo restrictief dat het niet kan worden geïmplementeerd. Het verbod op de verbrandingsmotor blijft dus ook in 2035 bestaan.’ Volgens de alliantie geldt het ook voor elektrische auto’s dat het onmogelijk is om volledig klimaatneutraal te zijn. Ook daar moet de stroom ergens vandaan komen.

De eFuel Alliance vindt dat de Europese Commissie het gebruik van synthetische brandstoffen ‘ondermijnt’ en dat de doelstellingen die nu opgesteld zijn pas realistisch zijn voor het jaar 2040. Nu zouden ze slechts de boel vertragen.

Reacties

 • Jake heeft op 28 september 2023 geschreven:

  Nauw dan moeten ze alle dieren en mensen hun kontgat dicht stoppen totaal verbod op produceren van baby’s want het zijn de mensen die zogezegd al deze klimaat schadelijke broeikasgassen en fijnstof, stikstof co2 produceren en alle vulkanen op deze aarde dicht metselen want die zijn helemaal niet klimaat neutraal… Die stoten miljoenen tonnen schadelijke gassen en schadelijk fijnstof uit… Wanneer gaan die idioten van de Europese unie en wereldleiders nu eens eindelijk beseffen dat aan de opwarming en klimaat verandering niet veel te doen is het is een natuurlijke cyclus die al miljoenen jaren komt en gaat is trouwens wetenschappelijk bewezen zelfs dat de aarde terug in de richting van een nieuwe ijstijd aan het bewegen is en dan wordt alles omgedraaid dan zullen de mensen blij zijn om een haardvuur op petroleumkacheltje kunnen aansteken… Deze complete omschakeling naar EV’s is de grootste Hoax op wereldschaal en verandert totaal niets aan de opwarming en klimaatverandering het brengt alleen tonnen Geld op voor die gene die de wereldtouwtjes in handen hebben…

  • Tip voor Jake heeft op 29 september 2023 geschreven:

   Iets minder coke gaan gebruiken. Daar krijg je paranoia en waanbeelden van.

   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)