Auto’s in Nederland zijn duur. In vergelijking met andere landen al helemaal: in veel gevallen komt dat door de BPM, een belasting die hoger wordt naarmate een auto meer uitstoot. In de Verenigde Staten – op China na de grootste automarkt ter wereld – zijn er ook uitstootregels. Maar met de Big Beautiful Bill die is ingevoerd, komen die zo goed als helemaal te vervallen. Helemaal bijzonder is dat zelfs openstaande boetes komen te vervallen, aldus The Detroit Times.

In de Verenigde Staten betalen consumenten een klein gedeelte extra belasting in de vorm van de zogenaamde Gas Guzzler Tax. Het zijn voornamelijk de fabrikanten die boetes moeten betalen als ze te veel auto’s verkopen met een te hoge uitstoot, onder de CAFE-regeling. Dat staat voor Corporate Average Fuel Economy, en draait dus om de gemiddelde uitstoot van alle verkochte auto’s van het desbetreffende merk.

Uitstootregels Verenigde Staten: geen boetes meer voor overmatige uitstoot

Is de uitstoot te hoog, dan moet de fabrikant in kwestie een boete betalen – maar nu dus niet meer. Formeel gezien bestaat de CAFE-regeling nog altijd; die is niet opgeheven. Het grote verschil is dat de Amerikaanse overheid niet meer gaat controleren of de fabrikanten aan de eisen voldoen, en er worden geen boetes meer opgelegd. Sterker nog: de autofabrikanten krijgen met deze wijziging nog meer ‘mazzel’. Ook openstaande boetes hoeven niet meer betaald te worden.

Het gaat om alle boetes die de fabrikanten hebben verzameld sinds 2022. Om die boetes te voorkomen, konden fabrikanten diverse maatregelen nemen. De eerste is vrij simpel: schonere auto’s verkopen. In vergelijking met Europa waren de oude CAFE-regels vrij soepel en zeker geen onhaalbare doelen. Een andere mogelijkheid was om ‘credits’ te kopen bij een fabrikant die ruim onder de uitstootlimieten zat. Denk aan Tesla, dat alleen elektrische auto’s verkoopt.

Extra zuur voor Tesla

Voor fabrikanten was het vaak goedkoper om bij Tesla credits te kopen dan om hun auto’s aan te passen of de boetes te betalen. Dat hele verdienmodel voor Tesla komt nu in de VS onder druk te staan. Dus voor Tesla kan dit op twee fronten nadelig uitpakken. Het kan leiden tot slechtere verkopen én minder inkomsten door het wegvallen van het credit-systeem.

Lees ook: Binnenkort kun je uitstekend elektrisch roadtrippen door heel Amerika

Het versoepelen van de uitstootregels betekent overigens niet dat het onmogelijk wordt om elektrische auto’s te verkopen in Amerika. Alle voordelen van een EV blijven gewoon bestaan; er zijn alleen geen fiscale prikkels meer. Daarnaast vallen de vele SUV’s en pick-ups die in de VS verkocht worden níét onder de CAFE-regeling. Het gaat enkel om personenauto’s.

10 reacties op “De op-een-na grootste automarkt ter wereld doet niet meer aan uitstootregels, en dat is slecht nieuws voor Tesla”

  1. Hier in Zuid-Amerika rij ik liever in mijn Amerikaanse bak (F150 Ford Raptor)😀😀😀 dan in een Europese auto

  2. Maakt voor hier niet zoveel uit denk ik want wie wil er nou in zo’n Amerikaanse benzine slurpende zwabberbak rijden.

      • Amerikaanse autos zijn heerlijke autos om in te rijden en zeer betrouwbaar. Geef mij maar een mooie Chevrolet, Dodge of Ford. Ipv zoon Europees autootje die je om de haverklap moet laten na kijken omdat airbags gevaarlijk zijn of motorische iets aan de hand is.

  3. Als een auto te veel uit stoot dat melden en mag Europa nooit in ,alleen dus voor Amerikanen. Mits de uitstoot zo weinig vergelijk baar met Europese auto’s. Maar laat die Amerikaanse bakken maar daar blijven ,zijn tegenwoordig niet zo goed meer.,wij moet als Europa meer Europese auto’s komen om zo onze eigen industrie ye redden ook geen Chinezen troep.

    • Chinezen autos vind je troep Europese autos is net zo erg. Amerikaanse autos zijn veel beter en betrouwbaarder dan dat Chinese en Europese troep samen.

  4. Trump had al voor de verkiezingen aangekondigd dan hij dit van plan was, de oliebedrijven en autofabrikanten die vooral brandstofauto’s maken hebben hem daarvoor dan ook een heleboel geld in zijn zakken gestopt. Net voor de verkiezingen heeft Musk dan nog een poging gedaan om “vriendjes te worden met Trump” door een heleboel geld in de campagne van Trump te stoppen om zo toch nog iets te zeggen te hebben tegen de plannen van Trump om alle vormen van subsidies voor EV’s af te schaffen. Musk heeft zich daarvoor bijzonder onpopulair gemaakt bij een groot deel van de wereldbevolking, hij heeft er een heleboel geld aan uitgegeven, en nu ziet hij dat hij net het tegenovergestelde heeft bereikt van wat hij wou, hij verliest dus langs alle kanten. Voor Trump maakt het niet uit of alles weer op kolen en olie draait, zolang zijn eigen zakken maar vol geld zitten is hij tevreden. Musk heeft dus “op het verkeerde paard gewed”, en daardoor zit de hele wereld nu opgescheept met die oranje idioot die de hele wereldeconomie naar de knoppen aan het helpen is, en die dan ook nog liever vriendjes is met dictators dan met de andere wereldleiders waarmee de VS vanaf de tweede wereldoorlog altijd al heeft samengewerkt.

  5. Het ‘grappige’ is dat de wet niet kan bepalen dat er niet meer gecontroleerd gaat worden. Bedrijven zijn nog steeds wettelijk verplicht om het aantal verkochte auto’s en de CO2 uitstoot daarvan te rapporteren.
    Wat de federale wetgeving wel kan is de factor waarmee het boete bedrag vermenigvuldigt wordt aan te passen.
    Dus voert de Amerikaanse overheid een berekening toe waarbij de cijfers met 0 worden vermenigvuldigt om het boetebedrag te bepalen. En dat is dan dus 0.

    Tesla heeft de afgelopen 5 jaar zo’n 10 miljard dollar binnengehengelt via de credits, en samen met de tegenvallende verkoopcijfers en de rechtzaken met betrekking tot het aantal verkeersdoden bij ongevallen waarbij Tesla’s betrokken zijn, heeft Musk een fikse ‘uitdaging’.

    • DeV8 is al uit 1950 en mede daardoor niet in de F1 Lopen zwaar achter en met deze president is”the American dream” uit! Ik rij met de Petrollo.com app en bespaar geld en rij groen clever en freewheelen groet Nico

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear