Porsche Taycan

preview
Dit is de inspiratie voor onze Top 9 van deze maand: de naam van de geheel elektrische Porsche Mission E sedan. Taycan – dat spreek je uit als ‘Taai-Kan’ – komt uit een ‘Euraziatisch dialect’ en betekent ‘een levendig jong veulen’. Het heeft dus niets te maken met b-films van Liam Neeson.

Lamborghini (allemaal)

preview
Voor eens en voor altijd: het is géén ‘Lambordzjienie’, maar Lamborghini met de ‘gh’ zoals je hem ook uitspreekt als je ‘spaghetti’ zegt (tenzij jij die ene malloot bent die denkt dat je ‘spadzjetti’ moet zeggen: jij bent niet meer te redden). Oh, en het is ­‘Gha-jardo’, niet ‘Gal-lardo’.

Pagani Huayra

preview
Italiaanse supercars scoren vaak hoog als het gaat om idiote namen. Pagani ging van het makkelijke ­‘Zonda’ naar het voor vrijwel iedereen onmogelijk uit te spreken ‘Huayra’, genoemd naar een Zuid-Amerikaanse god. ‘Weej-er-ah’, komt er dichtbij; wij houden het maar op ‘Waira’.

Hyundai Tucson

preview
Deze crossover (en het gelijknamige stadje in Arizona) wil graag worden aangesproken als ‘Toe-san’, niet als ‘Tukson’. We dachten dat we van ’m af waren toen Hyundai met de ix35 kwam, maar voor dit nieuwe model werd die degelijke alfanumerieke naam toch weer gedumpt.

Bugatti Chiron

preview
Over naar onze Amerikaanse ­vrinden. ‘Oh my gaaad, is that your Booogguddy Ki-ron?’ Misschien kan iemand ze eens uitleggen dat ze gewoon ‘Boe-ghatti Shi-ron’ kunnen zeggen, en dat ze dan – nee – nog steeds niet op het dak mogen gaan liggen voor een selfie.

Ford Ecosport

preview
Een vreselijke auto. En die kreeg, toepasselijk, een domme naam, duidelijk het werk van een focusgroep (geen woordgrap). Bizar genoeg wordt de naam van deze niet echt zuinige en zeker niet sportieve EcoSport officieel uitgesproken als ‘Ekko-Sport’. Wij weten ook niet waarom.

Dacia Lodgy

preview
Lodgy is geen lastige naam om uit te spreken, alleen maar een domme naam voor een MPV (voor meubelpoets was de naam prima geweest). Het is het merk waarmee het vaak misgaat: je zegt ‘Datsja’, niet ‘Daa-Sie-Aa’. Een dag niet geleerd is een dag niet geleefd. Goed nieuws.

Toyota Yaris GRMN

preview
Het kan aan ons liggen, maar Toyota’s onelegante naam voor de ‘Yaris Gazoo Racing Meisters of ­Nürburgring’ is in afgekorte vorm gewoon een raar woord dat je met een beetje luie tongval al snel uitspreekt als ‘Germaan’, ‘Garmin’ of iets dat klinkt als de grom van een boze beer.

Jaguar (allemaal)

preview
Tijd om dit vanaf nu goed te gaan doen. Je spreekt deze merknaam uit als ‘Djeg-wahr’, omdat in het Portugees, waar het woord uit stamt, ‘ua’ wordt uitgesproken als ‘wah’, zoals in de naam ‘Juan’. Zowel het Nederlandse ‘Djegoewar’ als het Engelse ‘Djeg-joe-ar’ is dus fout. Zo.

Advertentie

Reacties

  • abdullah heeft op 8 april 2021 geschreven:

    alstjeblieft

    Reageer
  • abdullah heeft op 8 april 2021 geschreven:

    kan je over sport autos maken ik weet er een de mecaren sena

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer

Meer van TopGear

Advertentie