De overtreffende trap van het snelladen is volgens het Israëlische StoreDot extreem snelladen. Het nieuwe bedrijf werkt aan XFC-batterijen. De afkorting staat voor Extreme Fast Charging. Het doel is dat je volgend jaar al binnen vijf minuten maar liefst 160 kilometer (of 100 mijlen) kan bijladen. In 2032 moeten de batterijen binnen twéé minuten tot 160 kilometer kunnen opladen.

Het doel van StoreDot is om de noodzaak voor grote batterijen weg te halen. Door de batterijen te verkleinen van 80 naar 50 kWh worden elektrische auto’s zo’n 4.000 euro goedkoper en ook nog eens 200 kilo lichter. En omdat ze lichter zijn, verbruiken ze weer minder stroom. En natuurlijk kosten kleinere accupakketten minder grondstoffen.

Het geheim van de batterijen van StoreDot

Het geheime wapen van de batterij is silicium. StoreDot maakt de anodes van de batterij van dit materiaal in plaats van koolstof. De silicium is makkelijker om te verkrijgen, is lichter en milieuvriendelijker. Daarbij zijn de anodes van silicium ook nog een stuk efficiënter.

De grote baas van StoreDot is Doron Myersdorf. Hij zegt dat autofabrikanten grote batterijpakketten gebruikten om mensen met ‘actieradiusangst’ over te halen om elektrisch te gaan rijden. ‘Die bestuurders, en iedereen die nu EV-voorstander is, beseft dat de actieradiusangst geen pijnpunt meer is. Het is geen probleem meer wanneer de laadinfrastructuur over de wereld goed geregeld is’, zegt Myersdorf.

Hij vervolgt: ‘Radicaal verlaagde oplaadtijden zullen autofabrikanten opnieuw laten denken over hoe ze omgaan met de grootte van de batterij en de actieradius. Wanneer oplaadtijden geen probleem meer zijn, is het veel logischer om kleinere batterijpakketten toe te passen.’ Daarnaast zijn er minder schadelijke stoffen om aan het einde van de rit te recyclen.

Nog niet bekend welke auto’s

Momenteel zouden vijftien grote autofabrikanten aan het testen met de batterijen van StoreDot. Volgend jaar zijn de batterijen dus klaar voor massaproductie, maar het is nog niet bekend welke autofabrikanten de accu’s willen gebruiken. Wel weten we dat Porsche vorig jaar 400 miljoen dollar investeerde in Group14, een partner van StoreDot.

Reacties

  • Flor heeft op 14 april 2023 geschreven:

    Moet de oplaadpaal wel beschikbaar zijn. Voorlopig staan er bij de vakantie naar Frankrijk nog lange rijen, dus er is nog wel wat werk aan de winkel

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear