Het was misschien nog wel een groter schandaal dan dat ene akkefietje met dieselmotoren: het verdwijnen van de befaamde curryworst in een van de kantines van Volkswagen in Wolfsburg. Twee jaar geleden schafte het automerk alle vleesproducten af in de kantine van het directiegebouw. Het Duitse Der Spiegel meldt nu dat recht zegeviert en de curryworst terugkomt.

Volgens Der Spiegel zorgde de verdwijning van de gekruide vleeslans voor opschudding ‘door heel Duitsland’. De veganversie van de worst was blijkbaar vlees noch vis. Zelfs een voormalig bondskanselier bemoeide zich ermee en zei dat hij dit nooit had laten gebeuren als hij in de raad van toezicht had gezeten. De nieuwe VW-baas Thomas Schäfer liet direct na zijn aantrede ook weten fan te zijn van de worst.

De curryworst van Volkswagen was nooit helemaal verdwenen

Overigens kon je op andere plekken in Wolfsburg de Volkswagen-curryworst gewoon nog kopen. De herintrede van de Volksworst is naar aanleiding van een werknemersonderzoek aan het begin van dit jaar. Niet dat er écht een onderzoek nodig was, maar blijkbaar willen de Duitsers het grondig aanpakken. De veganistische versie van de worst blijft overigens ook in het aanbod. En zo is iedereen weer blij.

De vraag naar de Volkswagen-worst is ongekend hoog. Toen een groot deel van de medewerkers tijdens de lockdown thuis zat, richtte Volkswagen een speciale bezorgdienst op om de werknemers van hun geliefde worst te voorzien. Nu komt de curryworst dus weer terug naar de kantines in Wolfsburg. En alles is weer goed in de wereld. Of in ieder geval een klein stukje beter.

Wat is het geheim van de worst?

Het recept van de kruidenmix is topgeheim en slechts bij een handjevol mensen bekend. Wel verklapt Volkswagen dat ze de worsten 100 minuten stomen bij een temperatuur van 176 graden en dat het vetpercentage slechts 20 procent is, terwijl dat bij curryworsten gebruikelijk 35 procent is. Je dient ze op in stukjes, met een flinke klodder (curry-)ketchup en een flinke klap kerriepoeder. En wat patatjes ernaast, omdat je toch groenten binnen moet krijgen.

De worst zit zo vastgebakken in de bedrijfscultuur van Volkswagen, dat het merk de vleeslolly kroonde tot ‘Volkswagen Originalteil’, of ‘origineel Volkswagen-onderdeel’ in goed Nederlands. Het onderdeelnummer werd opgenomen in de catalogus en het nummer van de Volkswagen Curryworst is ‘199 398 500 A’. Voor de ketchup is het nummer ‘TN 199 398 500 B.’ Sinds 2010 maakt Volkswagen ook een vegetarische variant, waarvan we zo snel het onderdeelnummer niet konden achterhalen.

Advertentie

Reacties

  • Maupi heeft op 31 augustus 2023 geschreven:

    Eindelijk weer gerechtigheid en even een pas op de plaats voor een handje vol eikels,
    Nu de sigarettenboeren weer terug want daarvan zit de hele club thuis in de W.W.
    Leg de verantwoordelijkheid bij de eindgebruiker of ze het wel of niet willen kopen c.q. nuttigen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie