We hebben de golf – met een kleine g – van retro-auto’s wel zo’n beetje achter de rug, maar er blijven ontwerpers die het verleden niet los kunnen laten. Fijn voor hun werkgevers want in plaats van miljoenen te verslinden aan het uittekenen, kleien of figuurzagen van schaalmodellen en het slepen met conceptcars kun je ook gewoon een oude tekening uit de la pakken.
 
Blijkbaar hadden de ontwerpers bij Volkswagen even geen inspiratie om te bedenken welk model ze zouden gaan natekenen, dus pakten ze gewoon de mallen van de allereerste Golf GTI en bedachten de vrolijke naam Citi Gold R-Line.
 
Nou ja, we chargeren een beetje, want dit model is vanaf de jaren ’70 al leverbaar in Zuid-Afrika en bleef al die jaren leverbaar als een instapmodel. Ook de prestaties zijn behoorlijk retro: de 1,8 liter levert 121 pk en heeft een top van 185 km/u. Nul tot honderd vergt 8,5 seconden. Mag nu geen GTI meer heten toch?
 
Wel heeft Volkswagen het zaakje van binnen opgepoetst met het dashboard van de Skoda Fabia en er is zelfs een aansluitmogelijkheid voor een mp3-speler. Maar weer wel erg retro is de golfbalknop op de pook, het ontbreken van stuurbekrachtiging en airco als optie. Nostalgisch? Voor 12.000 euro kun je ‘m kopen in Zuid-Afrika. Vergeet daarbij niet nog even BPM af te tikken en, oh ja, het stuur zit natuurlijk wel rechts.

Reacties