Er zijn in het verleden nogal wat hete hatchbacks geweest waar we erg blij van werden. Een Clio V6 om maar eens wat te zeggen, of een Peugeot 205 GTI. Maar zelfs dit soort auto’s verbleken bij deze Volkswagen Golf GTI.
 
Of wat daarvoor moet doorgaan, want dit kanon mag uiterlijk dan doen denken aan de heerlijke Golf GTI, als je naar de afmetingen van dit studiemodel kijkt dan moet dit wel een compleet andere auto zijn. De Golf GTI W12-650 is namelijk 12 centimeter breder en acht centimeter lager dan zijn voorbeeld. Afgezien daarvan hebben de ontwerpers hun best gedaan het oorspronkelijke karakter van de Golf GTI zoveel mogelijk te bewaren. Je ziet wel een extreem grote luchtinlaat onder de voorbumper, maar geen overdreven spoilers. Wel is gezorgd voor een dak van carbonfiber, dat met zijn vorm ook nog eens zorgt voor extra neerwaartse kracht. En dat kon wel eens nodig zijn met deze schokGolf.
 
Ook de motor is helemaal anders. Zoals je waarschijnlijk al uit de naam had kunnen afleiden, is hier sprake van een twaalfcilinder motor met twee turbo’s en een vermogen van 650 pk. Voor zo’n enorm aggregaat is natuurlijk helemaal geen plaats onder de motorkap van de Golf, dus ligt deze achter de voorstoelen. Vandaar ook dat je in de flanken van deze GTI W12 Concept koelopeningen ziet waar een hond in kan verdwalen.
 
Mocht je je afvragen of je met deze GTI W12 met vertrouwen een sprintje bij het stoplicht kunt aangaan: wees gerust. Accelereren van 0 tot 100 km/u doe je in 3,7 seconden, en pas bij 325 km/u is er sprake van een constante snelheid. Om zulke snelheden te kunnen bereiken, heeft Volkswagen voor het chassis van deze über-GTI gebruikgemaakt van speciale componenten. Wellicht dat ze dus het magazijn van de Veyron zijn ingelopen. Het zou ons verbazen als de GTI W12 ooit werkelijkheid wordt, voorlopig hebben we er een heerlijk studiemodel bij.

Reacties