Je hebt nog minder dan een maand om een Volvo te bestellen die harder rijdt dan 180 km/u. Vanaf volgend jaar worden alle nieuwe auto’s van het merk, ook de modellen met 400+ pk, begrensd op 180 km/u. De maatregel werd ontvangen met de nodige kritiek, maar daar heeft Volvo-öpperhoofd Håkan Samuelsson geen boodschap aan. ‘250 km/u is geen mensenrecht’, meent hij. ‘Het is zoeken naar een balans tussen persoonlijke vrijheid en veiligheid.’

De uitspraken deed hij in een interview met De Volkskrant. Ook zou het alleen maar slecht zijn voor het milieu om zo hard te rijden én ‘de meeste e-auto’s kunnen ook niet harder dan 180, dus waarom nu niet alvast beginnen?’, aldus Håkan. De krachtige acceleratie van een elektrische auto is niet gevaarlijk, denkt hij. De helft van de Volvo-verkopen moet tegen 2025 elektrisch zijn, en ze willen elk jaar een nieuwe EV introduceren. De eerste was de XC40 Recharge.

Ook is de begrenzing onderdeel van Volvo’s voornemen om de veiligste auto’s te produceren. Niemand mag meer fataal verongelukken in een nieuwe Volvo. ‘Op basis van eigen onderzoek weten we waar nog winst te behalen valt om dodelijke ongevallen en zwaar letsel in onze auto’s te voorkomen. En ook al is een snelheidslimiet geen absolute remedie, het is de moeite waard als we er ook maar één leven mee redden’, zei hij eerder dit jaar al.

Reacties

  • TG heeft op 9 december 2019 geschreven:

    Wat heb je aan vermogen als je het uiteindelijk toch weer begrensd?
    Totale verspilling van kostbare energie, wil je acceleratie maak dan het totale gewicht minder…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear