Afgelopen jaar reden we in het ruim 500 pk sterke Polestar prototype van de Volvo S60. Dat beviel ons goed, want ja, het was een brave en verstandige Volvo met meer dan 500 pk. Destijds zei Volvo dat er maar tien exemplaren gebouwd zouden worden, en dat ze ieder een bedrag met zes cijfers zouden moeten opbrengen.

Gelukkig zijn de Zweden hierop teruggekomen: ze hebben aangekondigd de S60 en V60 Polestar in grotere aantallen te zullen gaan bouwen. Minder goed nieuws is er ook: deze auto's zullen geen 500 pk, maar 350 pk uit dezelfde turbogeladen 3,0-liter T6 zescilinder halen. Da's een stuk minder, maar ach, nog steeds een hoop. En het koppel liegt er niet om: 500 Nm.

Mede dankzij slimme vierwielaandrijving en een zestraps automaat met flippers spurten de S60 en V60 Polestar in 4,9 seconden van 0 naar 100 km/u, zijn ze nog eens 13 seconden later bij 200 km/u en knallen ze keihard in de begrenzer bij 250 km/u. Stoppen doen de super-Volvo's met 371 mm grote schijven en klauwen met zes zuigers van Brembo in de 20-inch voorwielen. Op aerodynamisch vlak zorgen een subtiele splitter en achtervleugel voor een toefje extra downforce, en in het interieur zorgde Polestar voor een sportieve touch, zij het niet met dezelfde rijkelijke hoeveelheden Alcantara als we destijds bij de knotsgekke C30 Polestar zagen.

In juni 2014 komen de rappe Volvo's op de markt. De prijzen zijn nog niet bekend, maar zullen in Nederland – gezien zaken als uitstoot en zo – mogelijk toch wel een klein beetje schrikbarend zijn.

Reacties

Meer van TopGear