We hadden er nog nooit over nagedacht, maar vrachtwagens hebben een turbomotor en een boordcomputer, en dus kun je ze chippen. Als je voor de baas elke dag een andere vrachtwagen rijdt, dan snappen we dat je niet in de pauze even langs de tuner gaat, maar als het je eigen vrachtwagen is, dan begrijpen we wel dat je de verleiding niet kunt weerstaan.

Blijkbaar is het chiptunen van een vrachtwagen verboden, in ieder geval in Duitsland. Website Bigtruck meldt dat er over de grens pas een speciale controle was voor gemodificeerde vrachtwagens. De Polizei keek naar aangepaste uitlaten, verboden verlichting en motorische aanpassingen. Blijkbaar gebeurt het dus meer. Daar liep een chauffeur tegen de lamp die zijn vermogen flink had verhoogd.

De vrachtwagen voldeed niet aan de emissies

De chauffeur had het vermogen van zijn vrachtwagen verhoogd van 580 naar 800 pk. Het merk vrachtwagen is bij ons niet bekend. Ook was het AdBlue-systeem uitgeschakeld. Omdat de motor niet meer voldeed aan de emissie-eisen, hangt de chauffeur nu een boete boven het hoofd. Ook zou de bestuurder zich schuldig gemaakt hebben aan ‘vervalsing van bewijs’. De rechter moet nog een uitspraak doen. Vooral voor het laatste vergrijp kunnen de boetes flink oplopen in Duitsland, meldt Bigtruck.

Advertentie

Reacties

 • Robbie heeft op 20 augustus 2023 geschreven:

  Flink aanpakken wordt er gezegd…
  Tuurlijk, het mag niet.
  Net zoals: personen auto’s chippen die daardoor niet meer aan de geldende eisen voldoen. Geen richting aangeven. Te hard rijden. Telefoon in de hand tijdens besturen. Enz.
  Al deze zaken maar eens flink aanpakken. Zou een stuk veiliger worden op de weg.

  Reageer
 • Cobus heeft op 20 augustus 2023 geschreven:

  Goed zo…flink aanpakken.

  Reageer
 • Eric heeft op 19 augustus 2023 geschreven:

  Het heeft dus helemaal niets met het chippen, te maken, maar met het uitschakelen van het Adbulue systeem, waardoor de motor niet meer voldoet aan de normen.
  Je kunt namelijk prima chippen en nog steeds voldoen aan de normen.

  Zoals dit verhaal geschreven is, schetst dur een totaal verkeerd beeld.
  Jammer dat journalistiek zo belabberd aan het worden is.

  • Overbelasting heeft op 23 augustus 2023 geschreven:

   Inderdaad. Verkeerde voorstelling van zaken. Ik zou veel liever zien dat er gehandhaafd wordt op geluid. Ik kom regelmatig vrachtwagens tegen die ontzettend veel herrie maken. Het komt mij voor dat het min of meer open uitlaten zijn. Schandalig

   Reageer
  • Stinkerd heeft op 20 augustus 2023 geschreven:

   Als 800pk mogelijk was zonder emissienormen te overschrijden, hadden fabrikanten dat zelf ook wel gedaan. ‘T is niet voor niets dat Scania niet verdergekomen is dan 770pk en Volvo 750pk.

   Reageer
  Reageer
 • Edwin heeft op 19 augustus 2023 geschreven:

  Het gaat de politie niet zozeer om het vermogen zelf
  Maar wel de aanpassing dat de ad blue systeem niet met functioneert want dan is het geen euro 6 meer.

  Word wel een mooie rekening, valt onder milieu delict.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie