Veel mensen weigeren uit principe al de cookies op een website, laat staan dat ze een GPS-tracker in hun auto laten bouwen zodat een bedrijf kan mee gluren. Toch zijn er genoeg mensen in het Verenigd Koninkrijk die vrijwillig een black box in hun auto laten plaatsen, voornamelijk jonge bestuurders. Daar kunnen ze bij de verzekeraars een leuk voordeeltje mee behalen.
In het VK heb je zogenoemde Black Box Insurance, ook wel ‘telematics’ genoemd. Hierbij laat je een GPS-tracker in de auto plaatsen die gegevens over je rijgedrag doorspeelt aan de verzekeraar. Rij je netjes, dan schroeft de verzekeraar je premie omlaag. Zeker voor beginnend bestuurders, voor wie de premie hoog is, kan dit schelen in de maandlasten.
Alleen een voordeeltje als je niet te hard rijdt
De GPS-tracker betekent wel dat je je moet inhouden. Merkt de verzekeraar aan de hand van de zwarte doos dat je vaak te hard rijdt, dan schroeven ze je premie omhoog óf annuleren ze je verzekering. Het systeem is niet waterdicht, zo blijkt uit een verhaal in Wales. Daar werd een jonge bestuurder uit zijn polis geknikkerd omdat hij constant te hard zou rijden.
De tracker dacht dat elke weg in het dorpje in Wales een maximumsnelheid van 20 mph had (32 km/u), maar in werkelijkheid zijn er ook 60-wegen (96 km/u). Uiteindelijk moest de moeder van de jongen foto’s maken van verschillende snelheidsborden om aan de verzekeraar te bewijzen dat haar zoontje niet overal 60 km/u te hard reed.
Lees ook: CBR test met kastje dat het direct doorgeeft als je te hard rijdt in de auto
Nieuwe auto’s hebben een black box, maar niet per se met GPS
Alle auto’s waarvoor nu een typegoedkeuring voor wordt aangevraagd in de EU, hebben een zogenoemde EDR, in de volksmond ook wel een zwarte doos of black box genoemd. Deze verstuurt geen live data naar verzekeraars of andere instanties, maar is wel uit te lezen als een auto zou crashen. Voorlopig koekeloeren verzekeraars dus alleen met je mee als je dit zelf wilt.
Ruud D heeft op 22 november 2023 geschreven:
in Nederland ook mogelijk met de Veilg Rijden polis van de ANWB. Geeft je bij fatsoenlijk rijden goede dekking en een aantrekkelijke korting. Ik heb die polis al een aantal jaren.