Het gaat niet goed met de verkeersveiligheid in Nederland. Volgens de politie en het OM zijn er steeds meer weggebruikers die zich niet aan de regels houden en het aantal verkeersdoden neemt toe. Daarom komen er meer (mobiele) flitspalen, camera’s die kijken of je aan het appen bent en andere methoden om scheurneuzen af te remmen. Daarnaast worden er steeds meer hulpmiddelen bedacht.

Het CBR en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doen onderzoek naar nieuwe middelen om gevaarlijk rijgedrag af te stoppen. Eén van de potentiële methodes is een kastje in de auto dat de snelheid bijhoudt en monitort of je te hard rijdt. Drie maanden lang gaan twintig mensen met zo’n apparaat rondrijden om te zien of het rijgedrag van de proefpersonen verandert.

Bureau Beke voert het onderzoek uit en kijkt naar de haalbaarheid, uitvoerbaarheid op technisch en wettelijk vlak van zo’n systeem. Uiteindelijk is het doel om erachter te komen hoe ‘hardnekkig risicovol rijgedrag’ aangepakt kan worden. Ze willen zo te horen het kastje dus bij mensen in de auto hangen die vaker gepakt zijn. Niet alle auto’s krijgen dus standaard zo’n kastje.

Wanneer kan het kastje in mijn auto komen hangen?

‘Wij willen er alles aan doen om risicovol rijgedrag aan te pakken. De technische ontwikkelingen staan niet stil’, zegt een woordvoerder van het CBR tegen het AD. De uitslagen van de proef worden ergens in 2024 verwacht. Voorlopig komt er dus geen apparaatje in je auto te hangen dat over je schouder meekijkt en informatie doorspeelt naar de politie.

Alle nieuwe auto’s krijgen al een blackbox

Alle auto’s die nu nieuw geïntroduceerd worden, hebben een ‘Event Data Recorder’ (EDR). Deze recorder registreert bij een ongeluk de snelheid, de positie van het rempedaal, de hoek van het voertuig en de status van alle veiligheidssystemen, maar staat niet in verbinding met de politie. Wel geven garages tegenwoordig je verbruik door bij een APK of een beurtje.

Reacties

 • Gipsplaat heeft op 27 juli 2023 geschreven:

  Met meer elektronica gaan we dit niet oplossen. Wat echt helpt is meer politie op de weg, als je het gevoel hebt dat ze ieder moment langs kunnen rijden ben je echt wel voorzichtiger met snelheid en telefoongebruik. Helaas hebben de overheid en politie gezamenlijk het imago en de autoriteit van de politie naar de knoppen geholpen dus wil niemand daar nog werken, geen wonder dat ze steeds weer met technische foefjes komen. Combineer dat met de hoeveelheid weggebruikers die geen idee heeft wat ze doen (80 op de middelste baan en lekker aan het appen) en het feest is compleet.

  Reageer
 • Big mo heeft op 26 juli 2023 geschreven:

  Willen ze nou als overheid , wel of niet rijk worden met boetes voor te snel rijden ??!!.
  Met het kastje voorkomen ze dat er geld binnenstroomt in de staatskas .

  • Alex heeft op 26 juli 2023 geschreven:

   Wat een onzin die testpersonen gaan al wetend met zo’n kastje rijden, dus die gaan rijden alsof ze de paus vervoeren dus totaal onzin. Die kastjes zijn gemakkelijk te manipuleren en is weer een beperking in vrijheid. Dit land is echt naar de kl*te

   Reageer
  Reageer
 • Harry heeft op 26 juli 2023 geschreven:

  Mijn ervaring is juist dat ik bijna nergens de snelheid kan rijden wat op die weg geld, omdat er standaard iemand minimaal 10km te langzaam rijd.

  Wat hierboven gezegd word over dat 100 een rotsnelheid is, dit klopt inderdaad, ik rijd regelmatig in Duitsland waar geen snelheidslimiet geld, en ik merk dat ik veel meer oplet, je gooit immers niet zomaar even je auto de linkerbaan op als je weet dat er iemand met 200 aan kan komen rijden, zogauw ik de grens naar nederland weer over ben merk ik al snel dat de automatische piloot weer geactiveerd word.

  Reageer
 • Trevor heeft op 25 juli 2023 geschreven:

  Zeer zeker waar.

  Dagelijks op de A15 rij ik “te hard” om het gevaarlijke slingerende verkeer te ontwijken wat met net 100 op de middenbaan hangt met elke keer het hoofdje omlaag.

  Aantal ongevallen lijkt ook hoger te zijn dan vroeger.

  Reageer
 • Tinustussengas heeft op 25 juli 2023 geschreven:

  Natuurlijk gaat het niet goed, 100kmph is een rot snelheid waarbij iedereen op de automatische piloot rijdt en minder oplet.

  Ik rijd niet altijd harder maar het valt mij op dat sinds de snelheidswijziging veel meer mensen op de telefoon zitten, meer slingeren, auto er zomaar voor gooien.

  Misschien beeldt ik het mij in maar ik geef de snelheidswijziging de schuld.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear