Waarom zou je een auto polijsten? En waarom een auto waxen? En wat moet je dan in model brengen? Volstaat haargel van de Trekpleister ook niet gewoon? Niet voor iedereen is lakvertroeteling vanzelfsprekend. Nu de lente er is en de zon goed op de lak van je auto staat, is het een fijn moment om je te verdiepen in het polijsten en waxen van een auto. Hieronder lees je in het kort waarom je een auto moet polijsten, of waarom juist niet. Ook lees je waarom je een auto kunt waxen.

Waarom auto polijsten?

Waarom zou je een auto polijsten? Het simpele antwoord is: om de lak weer gaaf te krijgen. Het kan zijn voor je eigen genot, of om de waarde van je auto iets op te krikken voor de verkoop. Bij het polijsten van een auto is het mogelijk om kleine krasjes en doffe plekken weg te halen. In essentie haal je een heel dun laagje van de lak weg, zodat een mooie, frisse laag weer tevoorschijn komt. Zijn er ook redenen om het niet te doen? Twee redenen: omdat de lak te dun is of omdat je het zelf niet goed kunt.

Waarom auto waxen?

Waarom zou je vervolgens een auto waxen? Omdat een goede waxbeurt je noeste arbeid complimenteert. Door een auto in de wax te zetten, breng je een beschermende laag aan. De extra laag beschermt de lak bijvoorbeeld tegen de zon. Nog een reden is dat de auto nog harder glimt na de polijstbeurt. Ook is het schoonmaken simpeler omdat vuil zich slechter hecht aan de lak. Als je de waxlaag goed bijhoudt, is het vaak een kwestie van eventjes afspuiten. De kleinste krasjes (die er na het polijsten nog zitten) zul je opvullen met de wax, waardoor je ze minder ziet. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een keramische coating of een glascoating, omdat dit een betere bescherming biedt en langer blijft zitten.

Wat kost het polijsten van een auto?

De prijs van zelf een auto polijsten is afhankelijk van het gereedschap dat je al hebt en van de poetsmiddelen die je wilt gebruiken. Er zijn veel aanbieders van poets- en polijstmiddelen, met nog meer verschillende prijzen. Een goede poetsmachine kost tussen de 100 en 200 euro. Kijk bijvoorbeeld naar een DAB500 of DAB900. Dan heb je nog polijstschijven nodig van tussen de 2 en 6 euro per stuk. Een set van zo’n 30 euro is ook mogelijk. Hoeveel je nodig hebt, is afhankelijk van de staat van je lak. Je hebt meestal twee of drie polijstmiddelen nodig (grof, medium en licht) voor het beste resultaat, deze kosten minimaal 10 euro per stuk.

Vergeet niet dat de auto eerst nog gewassen (twee emmers, schoonmaakhandschoenen, een droogdoek én de shampoo) en het liefst ook gekleid moet worden voordat het polijsten begint. Nadat de autolak weer blinkt, is het verstandig om de auto in de wax te zetten, en je kunt een keramische coating overwegen. De prijs van een auto polijsten loopt dus redelijk vlot op. Zeker als je niet zeker bent van je eigen kunnen, is het misschien zelfs voordeliger om het te laten doen door een expert.

Er valt geen vaste prijs te noemen voor het laten polijsten van een auto. Elke aanbieder hanteert net even andere prijzen en pakketten, en het bedrag is vaak afhankelijk van het formaat van de auto. Hou er rekening mee dat de prijs van een auto polijsten al snel minimaal 150 euro zal bedragen, gezien het aantal uur dat eraan besteed moet worden. Zorg dat je eerst goed je huiswerk doet en kijk naar reviews. Niet elke poetser gaat even zorgvuldig te werk en er rijden zat auto’s rond met swirls in de lak die zijn gezet door iemand die een professional pretendeerde te zijn.

Hoe auto polijsten?

Laten we beginnen met het volgende te zeggen: het goed polijsten van een auto is een vak apart. Je kunt het zeker zelf doen, maar wees je bewust van de risico’s. Als je de machine slecht bedient, niet goed het voorbereidende werk doet of onzorgvuldig te werk gaat, kun je de lak ernstig beschadigen. In het minst erge geval krijg je zogenoemde swirls, die bij bepaalde lichtval nodig zijn, in het ergste geval krijg je flinke krassen of ga je door de lak heen. Vooral bij oudere auto’s met een dunne lak (die al vaak gepolijst is) is het oppassen. Zoek ook een schone plek uit om het te doen, en doe het niet in de volle zon. Ben je niet helemaal zeker van je eigen vaardigheden, overweeg dan om het over te laten aan een pro. Bekijk hieronder de uitleg van de expert over hoe een auto te polijsten.

Hoe zelf een auto polijsten?

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear