
Op een warme dag aangenaam in de aircolucht van een auto stappen voelt als een verademing. Even afkoelen in de auto. Vroeger, in de tijd voor de airco gemeengoed werd, moet het een enorme straf geweest zijn om op een warme dag in de auto te moeten stappen. Of in de bus of trein, wat dat betreft. Hoewel de airco een verrijking van de auto is, moet je wel oppassen dat je op warme dagen niet deze fout maakt.
Het automerk Skoda heeft schijnbaar een eigen medisch centrum waar ze allerlei zaken testen. Jana Parmová is het hoofd van het Škoda Medisch Centrum en waarschuwt dat je niet moet overdrijven met de airco. ‘Het wordt aanbevolen om het temperatuurverschil tussen de binnen- en buitentemperatuur niet meer dan 5 graden te laten bedragen’, legt Parmová uit. Dus als het buiten 31 graden is, moet het binnen niet koeler zijn dan 26 graden.
‘Natuurlijk kunnen individuele voorkeuren, behoeften en toleranties verschillen, maar deze richtlijn helpt om de veiligheid en gezondheid te waarborgen’, voegt ze toe. Door de airco niet te koud te zetten, voorkom je irritatie aan de luchtwegen en aan de ogen. Ook krijg je geen klap van de hitte als je daarna uitstapt en het is buiten meer dan 30 graden. Een tweede tip is om de airco vooral op de automatische modus te zetten en de blazers niet direct op je gezicht te richten.
Voor het einde van de rit warmer zetten
Overigens zijn wij wel team ‘Lo’, de laagste stand van de meeste airco’s. Maar wat we wel doen is de airco ruim voor het einde van de rit iets warmer zetten en een paar straten voor de eindbestemming helemaal uitzetten. Zo is de overgang naar de warme buitenwereld kleiner en je blaast het systeem mooi droog, zodat er geen schimmels kunnen ontstaan.
Zet niet gelijk de airco aan
De laatste tip is om niet gelijk de airco maximaal aan te zetten als je instapt. Probeer eerst de warme lucht handmatig uit de cabine te halen. Zet eerst de ramen open en rij een klein stukje. ‘Als je in een hete auto stapt, zet dan niet meteen de airconditioning aan. Laat de cabine eerst op natuurlijke wijze ventileren’, legt Skoda uit. Zo is de overgang ook natuurlijker.
Lees ook: Wat is schadelijker voor de range tijdens de hete zomerdagen: hard rijden of de airco aanzetten?

Gewoon op LO zetten.
Tot je ijs op de voorruit hebt
Heerlijk koel
En ook belangrijk: als het echt warm is; zet de binnen circulatie aan. Anders ben je steeds de warme buitenlucht aan het opwarmen.
Helemaal mee eens. Scheelt ook in het energieverbruik.
Ik heb nooit begrepen waarom climate control alleen op vaste temperatuur ingesteld kan worden. Zeker op lange vakantieritten heb ik liever een delta T ingesteld. Tijd geleden naar Griekenland gereden, de buitentemperatuur liep ongemerkt steeds verder op, uiteindelijk tot 50 graden. Het verschil binnen/buitentemperatuur wordt dan veel te groot.
De Volvo FH had 25 jaar geleden al een automatische aircostand die 5 graden onder de buitenlucht koelde. Dus zo revolutionair is dat niet. Vreemd dat het niet op grote schaal toegepast wordt, dat wel.
Dit geldt natuurlijk alleen voor Skoda rijders?🤔
En voor andere VAG rijders…