Zout met water strooien als het glad dreigt te worden, dat klinkt als een bijeenkomst van de Anonieme Alcoholisten in de kroeg. Wellicht zijn er betere oplossingen te bedenken. En toch gebeurt het. Dat nat strooien dan; we zijn nog nooit bij een AA-meeting geweest. We zijn toch verdorie geen opgevers.

Strooit Rijkswaterstaat dan met zeewater? Nee, zeewater bevat te weinig zout en is te vloeibaar. Hierdoor zou Rijkswaterstaat sproeiwagens nodig hebben en het zeewater zou alsnog bevriezen. Echter, Rijkswaterstaat strooit vaak niet met puur zout, maar met een zoutoplossing. Dus zout met zout water. Het is dus niet vloeibaar, maar wel nat.

Waarom water bij het strooizout doen?

Net voordat de strooiwagens de weg op gaan, wordt het water toegevoegd aan het strooizout. ‘Hierdoor verwaait het veel minder en kunnen we nauwkeuriger strooien. Ook is de maximale strooisnelheid veel hoger’, meldt Rijkswaterstaat. De strooiwagens kunnen het natte zout met 70 km/u strooien in plaats van met 40 km/u. Ook worden de nodige kosten bespaard door het zout aan te lengen.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear