Als er een nieuwe SUV of crossover in de showrooms verschijnt, zijn consumenten er als de kippen bij. Maar ook deze trend (als je het inmiddels nog zo wilt noemen) moet ergens begonnen zijn. En wat blijkt nou: een ruzie tussen Europa en de VS over kippetjes is er de oorzaak van dat de SUV zo populair is geworden, met name in Amerika.

In de jaren ’60 doet Amerika goede zaken met het verkopen van goedkoop kippenvlees aan Frankrijk en West-Duitsland. De productie van Europa’s kippenindustrie draait nog niet op volle toeren door een klein intern akkefietje dat begon met een man die geweigerd werd voor de kunstacademie. En dat terwijl kip een vast onderdeel is van het dieet van de gemiddelde Amerikaan.

De goedkope kip is fijn voor de Europese klanten, maar minder leuk voor de lokale boeren. Daarom besluiten de Franse en West-Duitse overheden om de kip uit het buitenland extra zwaar te belasten, om zo ervoor te zorgen dat de lokale boeren niet kopje onder gaan. Dit tot ongenoegen van de Amerikaanse overheid. Vergeet niet dat dit alles plaatsvindt tijdens de Koude Oorlog, dus de boel is al wat gespannen.

‘Wij geen kip, jullie geen auto’s’

Amerika pikt de taks niet en reageert met eigen heffingen op producten uit Europa. Zo moet er ineens voor lichte bedrijfsvoertuigen uit het oude continent 25 procent extra belasting worden betaald. Dit noemen ze in de VS ook wel de chicken tax, de kippentaks dus. Auto’s die hierdoor geraakt worden, zijn bijvoorbeeld de populaire Volkswagen T1.

Door dit haantjesgedrag zien Amerikaanse automerken een kans. Zij kunnen hun bedrijfsauto’s nu veel goedkoper slijten binnen het thuisland dan de Europese concurrentie. En dat terwijl er nog wel veel concurrentie is vanuit Europa op het vlak van personenauto’s. Tegelijkertijd komen er strengere regels voor de uitstoot, maar die gelden niet voor light trucks, zoals pick-ups.

Waarom zijn SUV’s zo populair geworden?

Maar niet iedereen wil een pick-up. Daar bedenken de autofabrikanten iets op: als ze op het frame van de pick-up een carrosserie met passagierscompartiment bouwen, dan gelden de strenge emissie-eisen ook niet. En zo ontstaat er een segment van personenauto’s op basis van pick-ups; auto’s die geen concurrentie kennen uit het buitenland én niet aan allerlei regels te hoeven voldoen. Zo wordt in de VS de SUV geboren.

Het duurt niet lang voordat marketingafdelingen hier een ei over leggen. Aan hen de schone taak om ervoor te zorgen dat het nieuwe oogappeltje van de Amerikaanse auto-industrie ook daadwerkelijk verkocht wordt. Dat doen ze met een marketingformule die door de jaren heen eigenlijk nooit veranderd is: de auto neerzetten als een stoere alleskunner voor avontuurlijke gezinnen.

De SUV waait over naar Europa en Nederland

De SUV slaat aan in Amerika, maar uiteindelijk komt het type ook overgewaaid naar Europa. En dat allemaal omdat we hier geen goedkope kip uit Amerika meer wilden. Overigens is het hier vooral de geëvolueerde crossover die goede zaken doet: een hoge auto, maar dan met verstandige voorwielaandrijving en een kleine motor.

Het volledige verhaal in detail aanhoren over waarom SUV’s zo populair zijn geworden? Check dan hieronder de video These Stupid Trucks are Literally Killing Us. Je begrijpt al: de maker van de video heeft het niet zo op SUV’s en pick-ups.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)