Banden zijn er in alle soorten en maten. Letterlijk. Maar één ding hebben alle banden gemeen: de kleur, toch? Want je ziet alleen maar zwart rubber, maar waarom is dat zo? En is dat altijd het geval geweest? Het antwoord op die laatste vraag blijkt ‘nee’ te zijn. Ga mee op een reis door de autogeschiedenis en kom erachter waarom banden zwart zijn.

Helemaal in het begin van de automobiel, in de negentiende eeuw, werden autobanden gemaakt van massief rubber. Deze natuurlijke rubber had een melkachtige witte kleur. Toen autofabrikanten in die tijd banden monteerden, waren ze dan ook altijd wit. Inmiddels zijn de banden niet meer massief, maar zit er lucht in. Daarnaast zijn er ongeveer 200 ingrediënten aan het rubber toegevoegd.

Een belangrijk onderdeel van de band van nu is carbon black, vroeger ook wel zwartsel genoemd. Deze stof ontstaat bij het verbranden van aardolieproducten en bestaat voornamelijk uit roetdeeltjes. Banden worden stijver en slijten minder snel door de toevoeging. Toevallig worden banden hierdoor ook zwart, maar dit is dus niet het hoofddoel.

Uitzonderingen van zwarte banden

Af en toe zie je klassieke auto’s rijden met witte belijning op de band. Amerikanen noemen deze banden ‘white walls‘. Rapper Macklemore maakte daar trouwens een funky nummer over. Vroeger waren dit banden waar alleen koolstof in het loopvlak zat. Tegenwoordig is dit een mode-ding en zijn de wangen vaak achteraf wit gemaakt.

In de jaren vijftig kon je banden in alle kleuren kopen van diverse leveranciers. Het werd gezien als een extra optie om je auto net wat anders te maken dan die van je buurman. Goodyear maakte zelfs lichtgevende banden. Uiteindelijk bleek de vraag naar gekleurde banden en lichtgevende banden te laag en hield het merk het bij zwarte banden.

In 2019 bracht Goodyear de lichtgevende banden nog een keer terug bij de conceptauto die je hieronder ziet. Overigens zie je nog weleens fietsen met gekleurde banden. En de volgende innovatie in bandenland staat alweer voor de deur. Die vind je onder de afbeelding van de lichtgevende banden.

Goodyear lichtgevende band

Reacties

  • Coling heeft op 11 april 2023 geschreven:

    Banden zijn zwart omdat het vervelende zonlicht dan niet in het rubber kan doordringen.

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)