Een trend die in Duitsland al lange tijd erg normaal is, waait over naar Nederland. Die trend heet dynamic pricing. Dit houdt in dat de prijzen van de brandstof bij tankstations zich aanpassen aan vraag en aanbod. De prijs kan dus per uur veranderen, of zelfs vaker. Op rustige momenten wordt de benzine vaak goedkoper, omdat er dan minder vraag is. Dat betekent bijvoorbeeld dat je in de ochtend goedkoop kunt tanken. Volgens een artikel van RTL Z bepaalt één op de vijf Nederlandse tankstations hun prijs via dynamic pricing. We proberen uit te zoeken of dit inderdaad zo is, en zo ja, hoe je ervan kunt profiteren.

De beste tijd om goedkoop te tanken zou zijn tussen 03:00 uur ‘s nachts en 06:00 uur ‘s ochtends. Dan gooien de tankstations die aan dynamic pricing doen hun prijzen omlaag. Dit verschilt natuurlijk wel sterk per regio en zelfs per tankstation. Wanneer er bijvoorbeeld een evenement plaatsvindt in de buurt van een tankstation, kun je ervan uitgaan dat de benzine dan duurder is dan normaal. Ook kunnen de rustige momenten door dynamic pricing juist verschuiven. Als veel mensen op het idee komen om vroeg in de ochtend te tanken, wordt de benzine rond dat tijdstip duurder omdat de vraag groter is.

Goedkoop tanken doe je op deze dagen

Maandag schijnt de slechtste dag te zijn om te tanken. Op maandag krijg je eigenlijk nergens korting. Tankstations die een vaste kortingsdag hebben, kiezen hiervoor nooit de maandag. De zaterdag is de meest gunstige dag: dan geven de meeste tankstations korting. Wij spraken met een medewerker van UnitedConsumers over dynamic pricing en goedkoop tanken. Hij gaf aan dat hij niet zo gelooft in het toepassen van dynamic pricing. ‘Bij de 600 tankstations die onder onze vereniging vallen, wordt dynamic pricing nauwelijks toegepast. Dat één op de vijf tankstations in Nederland hier gebruik van maakt, lijkt mij dus stug.’

UnitedConsumers heeft geen hard onderzoek gedaan naar dynamic pricing, geeft de medewerker wel aan. Zijn verwachtingen baseert hij op de kennis die hij heeft en de cijfers die bij hen bekend zijn. ‘Ik weet dat dynamic pricing technisch gezien mogelijk is, maar ik verwacht niet dat veel benzinepompen hier ook echt gebruik van maken. Ik denk zelfs dat minder dan 10 procent van de tankstations dit doet. De benzineprijzen veranderen namelijk al dagelijks, dus de toegevoegde waarde is minimaal. Ook heb ik het idee dat het consumenten eerder afschrikt, zodra ze weten dat een tankstation dit toepast. Consumenten zijn liever zeker van een bepaalde prijs dan dat deze constant verandert. In theorie klinkt het als een mooi fenomeen, maar in de praktijk verwacht ik dat het alleen op de korte termijn werkt.’

Dus, wanneer kun je het goedkoopst tanken?

In het geval dat een tankstation dynamic pricing hanteert, zou je dus vroeg in de ochtend het goedkoopst kunnen tanken. Alleen is het dan wel de vraag of dat zo blijft, aangezien dynamic pricing zich aanpast op drukke en rustige momenten. Deze momenten verschuiven dus wanneer meerdere mensen ervoor kiezen om juist ‘s ochtends te tanken, omdat ze denken dat het goedkoper is. Helaas weten we überhaupt niet zeker of er daadwerkelijk veel benzinepompen in Nederland zijn die dit doen. Het beste advies dat wij je kunnen geven, is dus om de tankstations bij jou in de buurt goed in de gaten te houden.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)