Een knoepert van een nalatenschap hebben, maar iedereen schrijft je naam verkeerd. Het klinkt als een dilemma op dinsdag, ook al weten we echt niet meer welke dag het nu precies is. Het bedrijf dat Kiichiro Toyoda in 1937 oprichtte, is inmiddels een van de grootste autofabrikanten ter wereld en stichtte zelfs een volledig eigen stad met de naam Toyota City in de schaduw van Fuji-vulkaan in Japan. Is het onderweg misgegaan met de vertaling van uit het Japanse schrift naar Latijnse schrift? Nee, er zit een goede reden achter de naam Toyota, en zoals dat vaker het geval is in Japan, heeft het te maken met bijgeloof. Om ‘Toyoda’ te schrijven in het Katana-schrift (een hoekig schrift dat vaak gebruikt wordt voor technische termen, bedrijven en leenwoorden van andere talen) zijn tien penseelstreken nodig. Voor ‘Toyota’ zijn dat er maar acht, omdat de streepjes rechtsboven op het eind ontbreken. Deze streepjes geven aan dat je de ‘ta’ als ‘da’ moet uitspreken.
We horen je denken: lekker belangrijk. Maar het getal acht brengt volgens de Japanner geluk. Bovendien is het logo voor Toyota simpeler dan voor Toyoda. Vanwege hetzelfde bijgeloof zul je bijna geen boutjes of moeren vinden op een Japanse auto die je moet losdraaien met dopje 13. Wie een Japanse auto importeert, zal ergens onder de bekleding een munt vinden. Die ligt daar ook voor goed geluk. Het verwijderen van deze munt brengt weer ongeluk. Lekker laten liggen, dus.

Toyota is nog altijd van Toyoda

Momenteel staat de 63-jarige Akio Toyoda, de kleinzoon van Kiichiro Toyoda, aan het hoofd van Toyota. Hij bekleedt deze functie sinds 2009. Een van zijn twee kinderen zal ongetwijfeld ook een sleutelrol krijgen binnen het conglomeraat. Akio sprak de inmiddels befaamde (en tot in den treure herhaalde) woorden ‘geen saaie auto’s meer’, waardoor Toyota nu komt met auto’s als de GR Yaris en de nieuwe Toyota Supra. Akio Toyoda deed zelf ook mee aan de 24 Uur van de Nürburgring, onder het pseudoniem Morizo Kinoshita.

Reacties

  • Ronald F.D. Beintema heeft op 26 juli 2021 geschreven:

    Zeer interessante informatie! Afgelopen week een pracht documentaire gezien over Ford, VW, Porsche, Toyota en Honda….wat een info!!! Nooit geweten van de geweldige ontwikkeling en het positieve doorzettingsvermogen van Toyoda en Honda….ik ben geen autofreak, maar een Harley-Davidson fan….Maar de documentaire heeft veel respect teweeggebracht voor deze auto-ontwikkelaars..ik raak er even niet over uitgesproken….
    Mooie info geven jullie hier m.b.t. de naamsverandering van Toyoda naar Toyota….Ik was hiernaar op zoek. Bedankt!

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear