Als je omafiets van de Halfords ‘s ochtends ineens pleite is, dan kun je maar beter hopen dat de student die hem uiteindelijk van de boef overkoopt er heel gelukkig mee is. Die fiets ben je kwijt. Bij auto’s is dat anders. Want als jij nu een auto pikt, dan kom je er niet mee weg om er zomaar mee rond te gaan rijden. Op het moment dat je hem probeert te verzekeren of bij de garage langsrijdt voor de APK, ben je het haasje. Dus wat gebeurt er eigenlijk met gestolen auto’s? Waarom worden ze überhaupt gejat, als je er toch niet veel mee kunt binnen Nederland?

Minder diefstal

Eerst het goede nieuws. De kans dat een boef je auto meeneemt, wordt elk jaar kleiner. Vorig jaar verdwenen 9,5 procent minder auto’s, waardoor het totaal uitkwam op 6.434 personenauto’s. Volkswagen was het populairst met 1.192 diefstallen, gevolgd door Toyota (666) en Renault (556). Keyless entry blijkt nog vaak een rol te spelen in de diefstal van moderne auto’s. Het dieventuig kan het signaal versterken en zo wegrijden met de auto. Bewaar de draadloze sleutel dan ook het liefst in een blik of in ieder geval ver van de deur.

Maar wat gebeurt er met gestolen auto’s?

In principe kan het drie kanten opgaan met gestolen auto’s. Volgens het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) krijgen auto’s van drie jaar en jonger ‘veelal een andere identiteit en verdwijnen in Nederland of gaan naar andere Europese landen, en Afrika. Jonge Toyota’s zijn vooral in trek in Afrikaanse landen als Ivoorkust, Ghana en Nigeria. Gestolen Land Rovers en Mazda’s duiken vaak op in Oost-Europese landen.’

Auto’s die ouder zijn, staat vaak een ander lot te wachten. Na de diefstal worden ze uit elkaar gesleuteld en de onderdelen worden verkocht. Bijvoorbeeld aan iemand die een tof BMW M-interieur in z’n instapdieseltje wil, of gewoon bij schadeherstel. Sinds dit jaar moeten handelaren ingekochte goederen registeren op het Digitaal Opkopers Register. Dit zou de verkoop van gestolen goederen en onderdelen moeten terugdringen.

De derde optie: terugvinden

Het is niet altijd dikke pech. Volgens de cijfers van het LIV wordt 40,8 procent van de gestolen auto’s teruggevonden. Audi’s trekken het gemiddelde iets omhoog, daarvan komt bijvoorbeeld 41,6 procent weer terug bij de eigenaar. Is je Lexus RX 450h verdwenen, dan heb je waarschijnlijk pech, want het terugvindpercentage is daarvan maar 11,1 procent.

Dus: wat gebeurt er met gestolen auto’s? Je komt ze a) tegen met een andere kentekenplaat, b) ze gaan in onderdelen uit elkaar, of c) ze worden toch maar mooi teruggevonden.

Auto’s met grootste diefstalrisico van 2020

Merk en model Aantal Percentage t.o.v 2019 Diefstalrisico 1 op: Terugvindpercentage
Lexus RX 450h 54 +48% 47 11,1%
Toyota C-HR 188 +50% 103 23,4%
Toyota RAV4 181 +135% 162 17,7%
Audi A1 116 -45% 264 23,3%
Mazda CX-5 123 +339% 267 19,5%

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear