Weet je wat het nadeel is van een dikke Duitse sedan of stationwagon? Het is niet meer origineel. Een Audi RS 6, BMW M5 of Mercedes E 63 AMG zie je nog geregeld voorbijkomen, al dan niet een ‘mindere’ uitvoeringen die erop proberen te lijken. Dat wil niet zeggen dat er geen alternatieven zijn, alleen dat men van Duits & Dik houdt. Puur voor de variatie vroegen wij ons op de TopGear-redactie af: wat kost een Jaguar XFR tegenwoordig nog?

De Jaguar XFR is namelijk een geweldig alternatief voor iemand die iets origineels wenst. De basis was al niet verkeerd, want de Jaguar XF die in 2007 op de markt kwam is een geweldige auto. Het was de opvolger van de ietwat belegen uitziende, doch puik sturende S-Type. Aanvankelijk was de dikste XF de ‘SV8’, voorzien van een 420 pk sterke 4,2-liter V8. De XFR heeft een afwijkend uiterlijk, nog grotere en krachtigere motor én is dus nog sneller.

Specificaties

Twee jaar na de introductie van de reguliere Jaguar XF (modelcode: X250) staat op de Detroit Motor Show in 2009 de Jaguar XFR te schitteren. De XF SV8 gaat uit het gamma en wordt vervangen door de XF 5.0 zonder supercharger. De XFR – met supercharger – heeft 510 pk en 625 Nm. Dat is ongeveer evenveel vermogen als de BMW M5, maar heel veel meer trekkracht. Hij sprint in 4,9 seconden naar de 100 km/u en heeft een begrensde top van 250 km/u.

Jaguar XFR (X250) zwart (2009) zijkant rechts voor schuin

In 2011 krijgt de Jaguar XF een facelift, waarvan de XFR in 2012 ook mag meegenieten. Het grootste verschil is dat de koplampen die niet meer die rare bobbel hebben. Aan de achterkant valt op dat de achterlichten juist ietsje groter zijn geworden. Belangrijker is de toevoeging van de XF-RS. Deze heeft – net als de XK-RS – een 550 pk sterke motor en haalt 300 km/u.

Dat geldt ook voor de XK-RS Sportbrake, die in 2014 verschijnt. Bijzonder, het is de enige Sportbrake van deze generatie met benzinemotor, alle andere XF-stationwagons hebben een dieselmotor. In 2016 gaat de X250-generatie uit productie en neemt de X260 het over. Daarvan komt er geen XFR, helaas.

Er zijn dus in principe 4 verschillende XFR-modellen:

TypePeriodePower
XFR2009 – 2011510 pk / 625 Nm
XFR (facelift)2012 – 2015510 pk / 625 Nm
XF-RS2013 – 2015550 pk / 680 Nm
XF-RS Sportbrake2014 – 2015550 pk / 680 Nm

Hoeveel zijn er in Nederland?

Niet zo heel erg veel. Als we kijken op de open database van de RDW, zien we met name dat de auto telkens een andere benaming meekrijgt. Het is officieel een Jaguar XF (met 510 of 550 pk), maar in sommige gevallen is de auto als XF R, XFR, XF RS, Jaguar XFR en dergelijke geregistreerd. Het zullen eerder tientallen exemplaren zijn dan honderden of duizenden.

Wat kost een Jaguar XFR als occasion?

Een gave auto die heel erg zeldzaam is, die zal wel erg duur zijn. Gek genoeg valt dat mee, want de goedkoopste Jaguar XFR in Nederland kost 34.950 euro. Daarvoor heb je een zilveren sedan van voor de facelift uit 2010 met 85.000 kilometer op de klok. Deze Jaguar is geïmporteerd en staat bij een universele garage. Soms zien we exemplaren met aanzienlijk meer kilometers voor (aanzienlijk) minder aangeboden worden. Bedragen als 20.000 tot 25.000 euro komen voor.

Wat kost een Jaguar XFR als occasion in Duitsland?

De keuze is in Duitsland een stuk groter. Er staan er meerdere te koop. De goedkoopste Jaguar XFR in Duitsland kost 12.990 euro. Dan heb je een witte met meer dan twee ton op de klok. De op een na goedkoopste XFR is een zwarte van dezelfde leeftijd en met dezelfde kilometers en kost 12.999 euro. Dat is echt belachelijk veel waar voor je geld. Exemplaren met rond de 100.000 kilometer op de klok kosten ongeveer 20.000 euro of meer, maar onder de 20 mille is ook zat aanbod.

Jaguar XFR (X250) rood (2012) zijkant links schuin voor rijdend

Het goedkoopste faceliftmodel kost 25.990 euro (76.000 kilometer, 2015). De duurste variant is natuurlijk de XF-RS. Die beginnen bij 35.000 euro of meer. Dat lijkt heel erg duur, maar relatief gezien valt het reuze mee. Een M5 Touring en RS 6 zijn namelijk duurder, maar zeker niet leuker. En al helemaal niet zo exclusief. Kortom: importeren loont enorm. Houdt er wel rekening mee dat er BPM betaald dient te worden om de auto op gele platen te zetten.

Is de Jaguar XFR betrouwbaar?

Over het algemeen genomen wel, maar de XFR is een dure en grote auto met groot prestatiepotentieel. Dat betekent dat een setje dempers (altijd adaptief) en nieuwe remmen heel erg duur zijn om te vervangen als ze versleten zijn. Daarnaast beginnen de jaartjes wel te tellen, dus bij elk beurtje is er vaak ook wel een reparatie. Maar verder valt het eigenlijk reuze mee, zeker als je het vergelijkt met een Audi of BMW.

Houd er rekening mee dat de specifieke onderdelen voor de XFR bij beschadiging erg prijzig zijn om te vervangen. Niet alleen omdat de Jaguar nieuw erg duur was, maar vanwege de lage verkoopaantallen zijn er niet veel reserveonderdelen. Waar je op moet letten bij aanschaf van de XFR: de distributieketting. Die kunnen ietsje rekken als de spanners niet meer lekker functioneren. Dat zien we bij bijna alle moderne auto’s, overigens. Latere XFR modellen hebben een iets andere ketting die langer meegaat.

Specifiek voor de XFR is het vooral zaak om alle leidingen te checken. Met name die van de koeling en koelvloeistof. Dat wil nog weleens poreus worden, uitzetten en loszitten. Qua kosten valt het mee, maar preventief vervangen is aan te raden. Check ook of het sperdifferentieel lekker werkt. Nee, niet door te driften op een rotonde, maar let bij parkeren of je het hoort kraken. Er waren bij aanvang wat issues met het differentieel, maar in de meeste gevallen is dat nu wel opgelost.

Hoe rijdt zoiets?

Geweldig, uiteraard. Het is natuurlijk in eerste instantie een grote en luxe sedan. Je kan er dan ook prima normaal mee rijden. De motor heeft voldoende koppel en een dociel karakter. Dit betekent dat de XFR absoluut niet nerveus is. Aan de motor hoor je overigens wel dat dit niet een standaarddieseltje is. Volgas is een ervaring: de motor pakt moeiteloos op én haalt door. Het is veel meer een rijdersauto dan een Audi RS 6 of Mercedes E63.

Jaguar XF-RS (X250) blauw (2013) zijkant rechts schuin achter driftend door bocht rook

Ondanks alle veiligheidssystemen (waarvan sommige uit kunnen voor nog meer plezier) is het wel een auto met meer dan 500 pk op de achteras. Je hebt constant het idee dat de motor nét iets te krachtig is voor de achterkant, die maar wat graag uitbreekt. Het is beheersbaar en dankzij de lange wielbasis gaat het oversturen vrij geleidelijk, maar als je wil kun je de driftkoning uithangen met de XFR. Hij vreet achterbanden, houd daar rekening mee.

Wat zijn de concurrenten van de Jaguar XFR

Ja, dat is heel erg makkelijk: de Audi RS 6, BMW M5 en Mercedes E 63 AMG. Van die drie lijkt de Jaguar XFR het meeste op de Mercedes. Alleen is ie dan niet zo belegen en is het imago veel minder fout. Qua chassis en besturing komt het behoorlijk overeen met de M5, alleen heeft de XFR véél meer koppel, zeker onderin. Maar laten we eerlijk zijn: als je een XFR overweegt wil je juist geen Duitser.

De Cadillac CTS-V is een geweldig alternatief als je van een supercharged V8 houdt. Ook de CTS-V is een vaak vergeten sportsedan. Deze heeft een nog gavere, betere en sterkere motor. Ook bij de CTS is het mogelijk om een stationwagon te vinden. Ze zijn er zelfs met een handbak. Het zijn wel heel erg zeldzame auto’s, dus je moet op Europees niveau zoeken. Qua kleuren moet je dus geen voorkeur hebben, of een goede wrapboer zoeken.

Andere concurrenten zijn lastig te vinden. Als je voor dit geld een originele sportsedan zoekt van dit formaat, is een Lexus GS-F ook interessant. Die zijn niet zo krachtig, maar vooral een stuk duurder omdat deze nog vrij nieuw zijn. Wat dat betreft is de Maserati Ghibli S is een interessante optie, met name de versie met 400 pk en achterwielaandrijving. Deze is minder snel dan de Jaguar, maar maakt qua handling wel iets goed. En ook die Maserati klinkt geweldig. Check hier wat een Maserati Ghibli kost als occasion.

Is een Jaguar XFR zijn prijs waard?

Ja, absoluut! De Jaguar XFR is nog altijd een bijzonder fraaie auto om te zien. Waar een Duitser érg ordinair wordt, is een Jaguar dat niet. Het grappige is dat je qua prestaties niets te kort komt. Houd er wel rekening mee dat het een Europese zoektocht wordt. De mooiste exemplaren staan over de grens, uiteraard. Met name een XF-RS importeren zien wij wel zitten: die modellen zullen ook het beste hun waarde vasthouden.

Jaguar XF-RS Sportbrake (X250) blauw (2014) zijkant links schuin achter rijdend

Dat geldt al helemaal voor de XF-RS Sportbrake. Er was in Nederland ooit een French Blue-exemplaar (smurfblauw voor de leken) met het kenteken 7-XFR-39, die is helaas geëxporteerd, dus die mag je van ons naar Nederland houden. Iedereen, waaronder de lokale bandenboer en pomphouder, zullen je oneindig dankbaar zijn. En wij ook.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *