Auto’s die leuk zijn, kosten vaak veel geld. Auto’s die zuinig en betrouwbaar zijn, zijn óók relatief duur. Maar wat gebeurt er als je die twee combineert? Nou, dan blijft er vrij weinig over. De Suzuki Swift Sport is echter een geweldige uitzondering. De auto combineert betrouwbaarheid, fun en lage kosten. Precies wat je wil in Nederland, want autorijden is al duur genoeg. Daarom vragen wij ons af: wat kost zo’n Suzuki Swift Sport van de laatste generatie eigenlijk?

De hot hatch is een autotype dat met uitsterven wordt bedreigd. Met name in de kleinere marktsegmenten zie je ze bijna niet meer. Maar de Suzuki Swift Sport is niet alleen de moeite waard omdat het een van de laatste der Mohikanen is, het is ook een erg leuk pretpakket voor mensen die houden van lage maandlasten. Daarom gaan we in dit artikel iets dieper in op deze leuke Japanse hot hatch.

Specificaties

In tegenstelling tot veel concurrenten deed Suzuki het relatief kalm aan. In plaats van er meer dan 200 pk in te lepelen – plus alle hardware die nodig is om dat te beteugelen – ging Suzuki een andere kant op met de Swift Sport. De Swift is namelijk extreem licht. Omdat het gewicht laag is, heb je geen enorme banden en remmen nodig. Het is een soort vicieuze cirkel waarbij telkens lichter worden alleen maar voordelen oplevert.

De Suzuki Swift Sport maakte zijn publieksdebuut op de IAA in Frankfurt in 2017. In 2018 kwam hij op de markt. De 1,4-liter viercilinder turbomotor levert 140 pk en 205 Nm. Meer dan voldoende op een gewicht van 945 kilo – minder dan een Up GTI dus. Van 0 naar 100 km/u gaat in 8,1 seconden, de topsnelheid is 205 km/u. De Swift Sport kreeg sportievere Monroe-schokdempers, grotere remmen, 17-inch wielen en een sportuitlaat.

Suzuki Swift Sport geel (2018) zijkant links achter schuin

In 2020 voerde Suzuki een wijziging door. Om te voldoen aan de Euro 6d-uitstootnorm, kreeg de motor hybride ondersteuning in de vorm van een 48V-generator. De term hybride is in dit geval wel érg ruim. Ook werd de ECU iets aangepast. Hierdoor levert de Swift Sport 11 pk minder (129 pk in totaal) en ligt het gewicht 50 kilo hoger (nu 995 kilo). Belangrijker: de CO₂-uitstoot daalde naar 106 g/km (voorheen 125). Volgens Suzuki zijn de prestaties identiek gebleven.

Wat kost een Suzuki Swift Sport als occasion?

In Nederland vonden we ruim 40 exemplaren. De goedkoopste Suzuki Swift Sport kost 11.200 euro. Dat is dan wel een auto uit 2018 met maar liefst 195.000 kilometer op de klok. Zoek je een exemplaar met ongeveer een ton op de teller, dan ben je dik 15.000 euro kwijt. Dat loopt op tot zo’n 20.000 euro voor een recenter exemplaar met 50.000 kilometer. Dan heb je ook de hybridemodellen met 129 pk. Het duurste exemplaar kost 29.700 euro, maar komt uit 2024 en heeft slechts 5.000 kilometer gelopen.

Wat kost een Suzuki Swift Sport als occasion in Duitsland?

In Duitsland zien we een vergelijkbaar beeld. De goedkoopste Suzuki Swift Sport daar kost 10.350 euro. Dat is een vroege auto met meer dan 190.000 kilometer. Voor exemplaren met iets minder kilometers zit je rond de 13.000 euro. Wat opvalt: in Duitsland staan relatief veel aangepaste auto’s. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar check wel of de upgrades van goede kwaliteit zijn – én of ze bij je smaak passen. De duurste modellen kosten daar zo’n 24.000 euro.

Is de Suzuki Swift Sport betrouwbaar?

Ja, enorm. Ondanks dat het een pretpakket eerste klas is, hoef je niet bang te zijn dat hij uit elkaar valt. De Swift Sport staat zeer hoog aangeschreven. Bij het Duitse magazine AutoBild was het zelfs de betrouwbaarste auto in hun 100.000 kilometer lange duurtest. Er is eigenlijk niets mis mee – mits goed onderhouden. Het is wel aan te raden om het olie-interval wat in te korten.

Suzuki Swift Sport (2018) motor bovenzijde

Het is een hete hatchback, en die worden ook als zodanig gereden. Dat is niet erg – de Swift Sport is ervoor gebouwd. Let wel op mogelijke kromme remschijven, zeker als iemand ermee sportief gereden heeft en met hete remmen voor het verkeerslicht is gaan stilstaan. De grote velgen beschadigen bovendien vrij makkelijk; een maatje bredere banden kan dat verhelpen. Check ook hoe de koppeling aangrijpt.

Hoe rijdt zoiets?

Het voelt lekker old-school aan – en dat bedoelen we positief. Dit is geen Polo GTI waarmee je op de Autobahn iedereen naar de rechterbaan jaagt. Sterker nog, op de snelweg kun je prima meekomen (topsnelheid: 210 km/u), maar liever zoek je binnenwegen op. Het is een sportieve Swift, geen sportauto. Dus op de grens is-ie wat onderstuurd – meer dan eerdere generaties. Voor een turbomotor valt het turbogat erg mee. Met een wastegate en sportuitlaat kun je het geluid wat spannender maken; standaard is-ie erg braaf.

Suzuki Swift Sport geel (2018) zijkant links schuin voor

Dan is er natuurlijk de kwestie: met of zonder ISG (mild hybrid). Suzuki geeft identieke cijfers op, terwijl de latere modellen 11 pk minder hebben en 50 kilo zwaarder zijn. Het grappige is: bij normaal gebruik voelen de nieuwere versies soms sneller aan. Dat komt door het extra koppel en de ondersteuning van de elektromotor bij lage toeren. De 140 pk-versie is leuker voor wie het maximale eruit wil halen. In beide gevallen kun je ze vrij eenvoudig naar 160–170 pk laten chippen.

Wat zijn de concurrenten van de Suzuki Swift Sport

Ford Fiesta 1.0 EcoBoost 125 ST-Line

Je zou denken dat de Fiesta ST de directe concurrent is, maar die is een stuk serieuzer – en duurder. De ST-Line kun je beter zien als een ST-light. Net als bij de Swift draait het hier om wegligging, meer dan om brute kracht. Grappig: dit is een van de weinige types die je ook als driedeurs kon krijgen. De 1.0 EcoBoost is bovendien erg zuinig en klinkt nog best leuk ook.

Seat Ibiza 1.5 TSI FR

De belangrijkste concurrent die iedereen vergeet. Deze Seat was er ook onder namen als FR-Line. Het belangrijkste is: het is een sportief aangeklede Ibiza. Nog altijd een frisse verschijning. De 1.5-liter viercilinder levert 150 pk en voelt sneller aan dan de Suzuki – en is dat ook. Daartegenover staat dat de Suzuki lichter en speelser is. Zoek je een alleskunner, kies de Seat. Zoek je lol voor erbij, kies de Swift.

Mini Cooper 5-deurs 1.5 JCW

Een van de uitvinders van het genre. Ook de Mini is een compacte hatchback met de nadruk op fun, al ligt bij de vijfdeurs wat meer nadruk op gebruiksgemak. Voordeel: een koddig uiterlijk en een chic interieur. Eventueel met luxe uitrusting – maar dat kost wat. Om te kunnen concurreren met de Swift Sport moet je echt het JCW-pakket hebben. De 1.5-litermotor is hier een driecilinder. Schakelen is niet briljant, wegligging wel. Prijs: fors.

Is een Suzuki Swift Sport zijn prijs waard?

Er valt veel te zeggen voor de Swift Sport. De auto biedt precies de kwaliteiten die een occasionkoper zoekt. Er is echter één nadeel: goedkoop zijn ze niet. Ondanks inflatie, een overspannen occasionmarkt, beperkt aanbod en stevige vraag is 15.000 euro voor een 8 jaar oude auto uit het B-segment behoorlijk veel geld. Is hij dat waard? Eigenlijk niet. Maar: je hebt ook weinig alternatieven. En een schrale troost: de afschrijving valt enorm mee.

Geef een reactie

(verplicht)