Met een elektrische auto het circuit op: je komt nogal wat problemen tegen. Ze zijn zwaar en de batterijen gaan snel leeg. En vervolgens duurt het lang voordat de boel weer is opgeladen; en je hebt er nog een speciale elektrische infrastructuur voor nodig ook.

Daarom denken veel mensen dat brandstofcellen een goed alternatief voor accupakketten zouden kunnen zijn. Gewoon een kwestie van een vrachtwagen met waterstof laten komen, en je hebt én lichtere auto’s én snelle pitstops. Op basis daarvan zou je zeggen: ‘De toekomst van elektrisch circuitrijden moet wel in brandstofcellen liggen’.

Maar zijn brandstofcellen beter voor raceauto’s?

Alleen klopt dat niet. Brandstofcellen zijn niet erg geschikt voor racen; ze worden niet heet genoeg, wat het lastig maakt om van hun restwarmte af te komen. Een brandstofcel met hoog vermogen werkt bij ongeveer 80 graden Celsius. Op een warme, zonnige dag kan de lucht boven zwart asfalt makkelijk boven de 40 graden komen, in warme streken zelfs meer. Wat betekent dat de koeltemperatuur van de radiateur nauwelijks warmer is dan de lucht waarin hij de restwarmte probeert te duwen.

Toyota GR H2 Racing Concept Le Mans racer waterstof schuin voor

De autosport ziet meer in verbrandingmotoren die op waterstof lopen. Net als brandstofcellen stoten die ook alleen maar stoom uit, en nul CO₂. Toyota heeft al prototypes van de GR Yaris en GR Corolla mee laten doen aan langeafstandsraces en Alpine maakte een waterstof-V6 voor hun Alpenglow-conceptcar.

Er is een oplossing

Dit lost het probleem op. De waterstofmotor wordt, omdat hij brandstof middels explosies in energie omzet en niet via een elektrochemisch proces, veel warmer. En veel van die warmte gaat niet eens naar het koelsysteem, maar rechtstreeks naar de uitlaten.

Toyota GR Corolla op waterstof

Dat wil niet zeggen dat brandstofcellen niet een betere oplossing zouden zijn voor gewone voertuigen – vooral vracht- en bestelauto’s. Omdat het daarbij veel meer gaat om efficiency, en brandstofcellen zijn zuiniger.

De ombouw van benzine naar waterstof is niet heel ingewikkeld

Je kunt geen waterstof in een benzinemotor gooien, maar de benodigde aanpassingen zijn niet heel ingewikkeld. Waterstoftanks zijn ook lichter dan accu’s, zodat een waterstofauto in veel opzichten sterk op een ‘normale’ auto kan lijken. Hij gedraagt zich ook ongeveer hetzelfde, wat wel zo prettig is voor de bestuurder.

Lees ook: Een schone auto verbruikt minder brandstof. Zoveel zuiniger is een gewassen auto

Je hoeft je niet druk te maken over regeneratie, zoals in een elektrische raceauto. En voor fans is het ook leuker. Elektrische racers maken een onaantrekkelijk zoemend geluid, en je kunt niet horen hoeveel vermogen de coureur op de wielen loslaat als hij bijvoorbeeld de bocht uit komt. Een brandstofmotor op waterstof klinkt hetzelfde als een benzinemotor.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)