Een waterstofauto die je gewoon thuis kunt voltanken – dat zou voor velen de droom zijn. Geen gedoe met wachttijden aan de laadpaal, maar wel groen voortbewegen. Het Belgische Solhyd werkt nu aan waterstofpanelen (niet afgebeeld) waarmee je thuis je eigen waterstof kunt maken. Voorlopig kun je er je auto niet mee tanken, maar het is een stap de goede richting op.

De panelen werken – op papier – heel simpel. Ze vangen vocht uit de lucht en gebruiken zonne-energie om lucht en water om te zetten in waterstof. Dit gaat vervolgens via een leiding naar je eigen waterstoftank óf naar het waterstofnetwerk. De waterstofpanelen zou je straks net als normale zonnepanelen op het dak van een huis kunnen monteren.

Geen auto opladen met je eigen waterstofpanelen

Volgens Solhyd zijn de waterstofpanelen voorlopig niet geschikt om waterstofauto’s mee vol te gooien. Waterstofauto’s worden altijd onder veel druk gevuld, en de panelen genereren het spul onder lage druk. Theoretisch zou je een compressor kunnen aanschaffen, maar waarschijnlijk is dit kostentechnisch niet de beste oplossing.

Wel kun je de waterstof gebruiken om straks kleinere voertuigen op waterstof aan te drijven. Zo had Solhyd zelf al een bakfiets op waterstof gebouwd. Ook kan het spul gebruikt worden om bijvoorbeeld huizen te verwarmen, in plaats van het huidige gas. Het bedrijf meldt helaas dat het nog wel een paar jaar duurt voordat je de panelen kunt aanschaffen.

Advertentie

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear

Advertentie