Het zou wel lekker prijsschieten zijn voor de politie om achter een verkeersbord een flitser te zetten. Wie lekker zuinig zijn auto laat uitrollen tot de juiste snelheid, is dan altijd de Sjaak. Daar hebben we in Nederland dus regeltjes voor. De politie moet een bepaalde afstand van een snelheidsbord in acht nemen bij het plaats van een mobiele flitser. Dit kan handig zijn als je denkt onterecht geflitst te zijn.

Hoe ver de agenten met hun snelheidscontrole van het bord moeten afstaan, is afhankelijk van de snelheid. De berekening welke afstand de flitsers moet hebben van een snelheidsbord is simpel. Je neemt de maximumsnelheid, rekent die om naar het aantal meters per seconde en doet dat cijfer keer tien. Dan heb je de verplichte afstand in meters.

Lees ook: Politie moet ingevorderde rijbewijzen teruggeven door foutje met afstand

Deze afstand geldt voor zowel vóór als ná het snelheidsbord. Ze mogen dus ook niet pal voor een snelheidsbord al staan; hierdoor kun je dus ook niet geflitst worden als de toegestane snelheid van 100 naar 120 toeneemt en je wat eerder al op het gas gaat.

Welke afstand moet een flitser van een snelheidsbord houden?

MaximumsnelheidMeter per secondenAfstand flitser tot snelheidsbord
15 km/u4 m/s40 meter afstand
30 km/u8 m/s80 meter afstand
50 km/u14 m/s140 meter afstand
60 km/u17 m/s170 meter afstand
70 km/u19 m/s190 meter afstand
80 km/u22 m/s220 meter afstand
90 km/u25 m/s250 meter afstand
100 km/u28 m/s280 meter afstand
120 km/u33 m/s330 meter afstand

Bron: wetten.overheid.nl

Mogen ze in Duitsland wel direct na een snelheidsbord flitsen?

Wie weleens in Duitsland rijdt, heeft ongetwijfeld gemerkt dat Duitsers vaak afremmen als de maximumsnelheid verandert. Hierdoor denken mensen vaak dat de Polizei wel direct na een verkeersbord zal staan te flitsen. Dat is ten dele waar.

In Duitsland zijn er vaste afstanden die de politie moet aanhouden, die weer per deelstaat verschillen. Deze afstanden lopen uiteen van 100 meter tot 250 meter. Dat is dus wel minder dan de afstand in Nederland bij 120 km/u. En zeker als je op de Autobahn met een pittig tempo komt aanrijden, is het verstandig om ietsjes bij (of liever af) te remmen.

Een overzichtje van de boetebedragen in Nederland

Alle snelheidsboetes op een rijtje

Reacties

  • Jan heeft op 25 maart 2022 geschreven:

    Ik heb twee jaar in Australië gewoond, en daar hebben ze in Perth op de snelweg een stukje van 150 meter 80 gemaakt IPV 100, zogenaamd voor een dubbelbaans afrit. Daarboven loopt een viaduct op ongeveer 50 meter afstand van het 80 bord. 3x raden wie daar elke dag staan…

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear