Welke brandstof Formule 1-auto's gebruiken

Waar rijden de technologisch geavanceerde bolides eigenlijk op?

brandstof Formule 1-auto's
Foto('s): Red Bull Content Pool

Formule 1 is waarschijnlijk de meest geavanceerde sport ter wereld. Als je golfen op de maan tenminste niet meerekent. Maar welke brandstof gebruiken Formule 1-auto’s eigenlijk? Is de peut net zo geavanceerd als de techniek of zou Verstappen gewoon zijn Red Bull bij de Shell aan de A2 kunnen volgooien?

Waarschijnlijk zou zijn team hier niet blij van worden, want Shell is de brandstofleverancier van Ferrari. Red Bull tankt bij ExxonMobil. Mercedes heeft nogal groot Petronas op de auto staan; drie keer raden waar zij hun brandstof vandaan halen. De brandstofeisen voor elk team zijn wel hetzelfde.

Welke brandstof gebruiken Formule 1-auto’s dan?

Nee, ze rijden niet op fijngemalen snorharen van een eenhoorn gemengd met sterrenstof. Het is misschien niet heel spannend, maar de coureurs hebben gewone benzine in hun auto zitten. Net als jij en ik dus. Behalve als je een diesel rijdt. Maar alle driecilinderspaardieselrijders verzoeken we vriendelijk, doch dringend, om deze website te verlaten.

Goed, we dwalen af: de Formule 1-auto’s. De benzine moet dezelfde elementen bevatten als reguliere consumentenbenzine. Hierbij is er voor de leveranciers nog wel enigszins ruimte om te spelen met de mengverhouding. Hierdoor kan de brandstof geoptimaliseerd worden voor de weersomstandigheden en het circuit van het desbetreffende raceweekend.

ExxonMobil heeft naar alle waarschijnlijkheid een brandstofupgrade voor de GP van Engeland. Dit zou voor een klein beetje extra vermogen moeten zorgen. Max Verstappen zal hierdoor niet gelijk vooraan rijden, maar alle kleine beetjes helpen. Dan zien we Verstappen hopelijk nog wel een keer op het podium dit jaar.

Foto: Red Bull Content Pool

Reacties

Geef een antwoord

(verplicht)

Het nieuwste van TopGear

Autonieuws

TopGear Nederland

Automerken