Formule 1 is waarschijnlijk de meest geavanceerde sport ter wereld. Als je golfen op de maan tenminste niet meerekent. Maar welke brandstof gebruiken Formule 1-auto’s eigenlijk? Is de peut net zo geavanceerd als de techniek of zou Verstappen gewoon zijn Red Bull bij de Shell aan de A2 kunnen volgooien?

Waarschijnlijk zou zijn team hier niet blij van worden, want Shell is de brandstofleverancier van Ferrari. Red Bull tankt bij ExxonMobil. Mercedes heeft nogal groot Petronas op de auto staan; drie keer raden waar zij hun brandstof vandaan halen. De brandstofeisen voor elk team zijn wel hetzelfde.

Welke brandstof gebruiken Formule 1-auto’s dan?

Nee, ze rijden niet op fijngemalen snorharen van een eenhoorn gemengd met sterrenstof. Het is misschien niet heel spannend, maar de coureurs hebben gewone benzine in hun auto zitten. Ongeveer hetzelfde spul als jullie en wij dus. Behalve als je een diesel rijdt. Maar alle driecilinderspaardieselrijders verzoeken we vriendelijk, doch dringend, om deze website te verlaten.

Goed, we dwalen af: de Formule 1-auto’s. De benzine moet dezelfde elementen bevatten als reguliere consumentenbenzine. Hierbij is er voor de leveranciers nog wel enigszins ruimte om te spelen met de mengverhouding. Hierdoor kan de brandstof geoptimaliseerd worden voor de weersomstandigheden en het circuit van het desbetreffende raceweekend. Niet helemaal hetzelfde als het spul dat jij tankt, maar het verschilt niet enorm veel.

Volgend jaar gaat de F1 over op E10

In 2022 zet het kampioenschap de eerste stap door over te stappen op E10-brandstof, die voor 10 procent uit ethanol bestaat. Deze benzine komt in Nederland ook uit de pomp als je Euro 95 tankt. Naast de F1 werkt ook Porsche aan een synthetische brandstof. In 2025 moeten F1-auto’s al rijden op de nieuwe duurzame peut. In 2030 moet de F1 CO2-neutraal zijn en de synthetische brandstof moet daarbij een grote rol spelen. Volgens de F1 zorgt de duurzame benzine voor 65 procent minder broeikasgassen dan reguliere benzine. De energiedichtheid is gelijk aan die van huidige brandstoffen.

Advertentie

Reacties

  • Ferry heeft op 14 december 2021 geschreven:

    ExxonMobil werkt samen met Porsche aan een synthetische brandstof in de Porsche Cub

    Reageer

Geef een antwoord

(verplicht)

Meer
Advertentie