Eerder dit jaar kregen we te horen dat Michelin en General Motors gingen samenwerken om banden zonder lucht op de markt te brengen in 2024. Continental gaat nu helemaal een andere kant op met zijn ontwikkelingen. Het Duitse bedrijf komt met een concept voor zelf-oppompende banden. Het concept sluit volgens het merk aan bij de benodigdheden van elektrische en zelfrijdende auto’s. Want blijkbaar gaan we nu allemaal die kant op.

Het concept staat bekend als Conti C.A.R.E, wat staat voor Connected, Autonomous, Reliable, Electrified. Kom er maar eens op. De belangrijkste technologie die wordt ingezet voor dit concept is het nieuwe zelf-oppompende PressureProof-systeem. De kracht die bij dit systeem wordt opgewekt door het draaiende wiel dient als centrifugale pomp, die op zijn beurt luchtdruk genereert. Die lucht wordt dan terug in de band gestopt om de druk tijdens het rijden op een optimaal punt te houden. Slim toch?

De zelf-oppompende banden van Continental maken auto’s zuiniger

Continental zegt dat de gecomprimeerde lucht die overblijft, opgeslagen wordt in een inwendige tank. Hierdoor kun je nooit onder het optimale punt van druk komen, waardoor de auto minder CO2 uitstoot en waarschijnlijk zuiniger gaat rijden.

Alles moet tegenwoordig verbonden zijn, daar heeft C.A.R.E rekening mee gehouden. De banden gebruiken meerdere sensoren die informatie ophalen over bijvoorbeeld mogelijke schade, bandtemperaturen en de banddruk, via een app. Die app is dan in te zien door wat Continental ‘moderne robo-taxi’ fleetmanagers noemt. Dat klinkt toch wel een tikkeltje bedreigend…

 

Reacties

  • Van69 heeft op 14 oktober 2019 geschreven:

    Goed idee?

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)