Nu is een spray om de ruiten van je auto ijsvrij te maken niet zo duur, maar je zult net zien dat het busje of flesje leeg is precies als je het nodig hebt. Of het ligt in de auto van je partner, die wél zijn of haar wekker had gezet. Gelukkig kun je met spul dat je rond het huis hebt slingeren zelf ontdooispray maken. Pak om te beginnen een plantenspuit of spuitfles glasreiniger om je brouwsel in te doen.

Als je het nog hebt liggen, kun je alcohol gebruiken. Let op, het moet dus niet de fles Jack zijn van gisteravond, dat spul is nèt aan goed genoeg voor in de cola, laat staan voor je auto. Plus het wordt een plakzooi. Pak bijvoorbeeld ontsmettingsalcohol, daar heb je misschien nog wat van slingeren. Doe twee derde alcohol met één derde water in de plantenspuit en schud goed.

Ruiten ontdooien met azijn

Heb je niet genoeg alcohol meer in huis? Dan kun je ook azijn gebruiken. Heb je dat niet in huis? Dan heb je je leven niet op orde. Azijn is de oplossing voor 60 procent van alle huishoudelijke problemen. Samen met soda. De verhoudingen blijven hetzelfde. Net als alcohol heeft azijn een lager vriespunt, en dus ontdooit het het ijs op de ruit.

Als je het hebt, pak dan gedemineraliseerd water. Als je nog eens tijd over hebt, maak dan de ruiten ook even goed schoon vanbinnen en vanbuiten. Een schone ruit trekt minder vocht aan en het krabt sowieso wat makkelijker. Er zijn ook mensen die zweren bij het gieten van lauw water over de ruit. Heet water moet je nooit doen, want dan heb je kans dat de ruit springt.

Reacties

 • Jetje heeft op 19 december 2022 geschreven:

  Ik gebruik al jaren gewone spiritus om mijn ruiten te ontdooien. Werkt geweldig. Puur spiritus
  in ‘n spuitflacon en klaar is Jetje 👍👍

  Reageer
 • wikevo heeft op 19 december 2022 geschreven:

  Volgens mij gaat een flacon kopen veel sneller. Je kan ook als je een jerrycan antivries hebt je oude sprayspuiten bijvullen, dat is even goed en een stuk goedkoper dan al die sprays die je kan kopen. Ik doe dat al jaren. Het maakt ook niks uit voor de carrosserie.

  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)