Bevroren autoruiten overkomen je nooit op een goed moment. Altijd ‘s ochtends als je nog net niet lang genoeg wakker bent voor dit gedoe en het liefst als je al te laat dreigt te komen voor werk. Logisch, want autoruiten bevriezen meestal in de nacht. Het zou dan wel heel relaxed zijn als je kokend water op je bevroren autoruit kunt gieten. Dat schiet tenminste op. Wie al wat langer op het internet ronddwaalt, weet dat dit een slecht idee is.

Als je op YouTube op zoek gaat naar video’s, dan kom je een hoop filmpjes tegen van mensen die zonder problemen kokend water op hun voorruit gieten. Onderaan de pagina zie je een video van iemand die tien keer achter elkaar kokend water over zijn bevroren autoruit heeft gegoten. De ruit heeft zelfs al een sterretje. Knap trouwens hoe hij de metalen pan zonder kunststof handvat beetpakt zonder handschoenen. Naast deze video zijn er nog honderden die bewijzen dat het niet mis hoeft te gaan.

Kokend water op bevroren autoruit: echt zo slecht?

De wetenschap is simpel. Op de plekken waar het glas heet wordt door het water, zet het uit. Op andere plekken waar het glas koud blijft, zet het niet uit. Dit zet spanning op de ruit waardoor hij kan barsten. Het is dus overduidelijk niet zo dat het altijd misgaat; vaak gaat het gewoon goed. Toen de ANWB vier jaar geleden als experiment kokend water over een bevroren ruit gooide, barstte deze overigens gewoon wel. Diverse bedrijven die ruiten vervangen (en er dus gebaat bij zouden zijn dat je de ruit sloopt) raden het ook af om kokend water te gebruiken.

Dus, hoe zit het?

Zie het als iemand die beweert dat Russische roulette niet dodelijk is na het drie keer geprobeerd te hebben. Je kunt altijd geluk hebben. Je kunt zelfs honderd losse potjes Russische roulette winnen, al is de kans vrij klein. Waarschijnlijk loopt het in veel gevallen wel goed af als je de waterkoker over een ruit leeggiet, maar je zult altijd een risico lopen. Hoe kouder het buiten is, hoe groter de kans wordt dat de ruit barst. We kijken alvast uit naar de reacties op Facebook van PHEV- en EV-rijders die graag even kwijt willen dat zij hun auto gewoon voorverwarmen.

Kokend water op bevroren autoruit: echt zo slecht?

Advertentie

Reacties

 • ben heeft op 1 december 2021 geschreven:

  Stuk karton of autohoes werkt ook goed

  Reageer
 • Douwe heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Ooit gehoord van stikstofdepositie

  Reageer
 • Logisch heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Ik gebruik gewoon een fiets, heb nooit last van bevroren ramen of krabben.

  • Joost heeft op 30 november 2021 geschreven:

   Dat is inderdaad briljant, fiets door je voorruit en je hoeft nooit meer te krabben. Dank voor deze tip!

   Reageer
  Reageer
 • Peter heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Ik gebruik al 59 jaar een krabbertje gaat prima.🤓

  Reageer
 • Gert heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Zeker nog nooit gehoord dat wanneer het handvat van een pan van een ander soort metaal is dan de pan zelf, dat dan de warmte niet wordt doorgegeven aan het handvat

  • Jb heeft op 30 november 2021 geschreven:

   Werk al jaren met koelinstallatie’s en ontdooien met gewoon kraan water (10 tot 15 gr ).Het resultaat is veiliger dan kokend water ( 90 a 95 gr ) en net zo snel

   Reageer
  Reageer
 • luc heeft op 30 november 2021 geschreven:

  of een ford kopen die hebben voorruitontdooing er zitten heel fijne draadjes verwerkt in het glas die je amper ziet werkt het zelfde als achterruitontdooing en je moet je auto geen 10min laten draaien

  Reageer
 • Jan125 heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Ik weet dat niet elke automobilist dit kan,maar gebruikte toen ik nog werkte,een klein electrisch kacheltje,met een schakelklok
  Die ik kon verbinden in/met de schuur.(en had s’morgens een ontdooide auto,die ook binnen nog eens lekker warm was.(alleen niet vergeten de kabel los te koppelen.!!!! Is vele jaren goed gegaan.

  Reageer
 • KJ heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Ik rij een diesel. Geen probleem om stationair te draaien. Dus 10 a 15 minuten van te voren starten en blowen maar

  • Douwe heeft op 30 november 2021 geschreven:

   Ooit gehoord van stikstofdepositie

   Reageer
  Reageer
 • Peter heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Of een zakje met lauwwarm water langs je ruit “trekken”. Bij strenge vorst wel zo handig om geen liters water op je auto te gooien.

  Reageer
 • PietCarlos heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Het is ook super dom om kokend water te gebruiken. Maar warmte is wel een oplossing. Het zijn voortdurend mensen die dit roepen die vervolgens in de auto stappen en de achterruit verwarming aan zetten en de blower op volle kracht warme lucht op de ruit laten blazen.

  Gewoon een fles handwarm water over je ruit doet wonderen en kan helemaal geen kwaad. Doe ik al 25 jaar.

  Pas wel op. Het asfalt waar het water op valt kan bij bevriezing spekglad worden.

  Reageer
 • Adriaan heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Ergens gebaad bij zijn (van baden, dus badderen, in bad gaan) is natuurlijk een leuke grap als je het hebt over ergens heet water over gieten maar het is natuurlijk gebaat – van het werkwoord baten, je kunt het gewoon horen.

  • Redactie TopGear heeft op 30 november 2021 geschreven:

   En als we zeggen dat het een baad joke was?

   • Martin heeft op 13 december 2021 geschreven:

    Ik bad er nog om…

    Reageer
   Reageer
  Reageer
 • Roel heeft op 30 november 2021 geschreven:

  Klopt, ik doe het al sinds jaar en dag. Nooit een probleem gehad. Maar wel wat al eerder geschreven werd, lauw (handwarm) water) gebruiken! Probleem blijft wel condens aan de binnenkant van de ruit. En moderne auto’s warmen (te) langzaam op omdat de eerste warmte in de motor moet blijven van wege het milieu c.q. de verbruikscijfers……

  Reageer
 • Pim Zomer heeft op 29 november 2021 geschreven:

  Handwarm water werkte bij mij jarelang uitstenkend! (Nu heb ik een auto die ik kan voorverwarmen.)

  • Rico heeft op 29 november 2021 geschreven:

   Inderdaad handwarm werkt veilig en prima, wie gaat er nou kokend water lopen gieten, man man man 🤦🏼‍♂️

   • nalyDyD heeft op 29 november 2021 geschreven:

    Mijn vader gebruikt handwarm water als de deurklink bevroren is, dan et hij de verwarming in de auto aan en krabt hij het ijs eraf als het wat gesmolten is en werkt gewoon.

    Reageer
   Reageer
  Reageer

Geef een reactie

(verplicht)

Advertentie