Twee Porsches die een piepjonge Alois Ruf Jr. voorbij raasden, bepaalden het lot voor de baas van het gelijknamige bedrijf. Dit moment creëerde een levenslange verbinding tussen Ruf en een van de bekendste sportautomerken ter wereld. Het is een tweeledige relatie, want je zou kunnen zeggen dat tuner Ruf hielp om de Porsche 911 voor het uitsterven te behoeden. Een beetje.

‘We begonnen in het begin met het repareren en onderhouden van Porsches,’ vertelt Ruf Jr. aan TopGear, ‘en we hebben hiermee een reputatie opgebouwd. Het was via mond-tot-mondreclame, en steeds meer mensen begonnen naar ons toe te komen. Zo kwamen we bekend te staan als Porsche-specialist.’ Op dat moment was de vader van Ruf Jr. nog de baas van het bedrijf.

De oliecrisis maakte het lastig voor Ruf en Porsche

Ruf Jr. gaat verder: ‘Dat was in de jaren ’60, en dit alles ging door tot in de jaren ’70. De grote klap voor ons was de oliecrisis [in de jaren ’70]. Het was erg moeilijk voor ons. Toen overleed mijn vader [in 1974] – hij was slechts 62 jaar oud, en ik moest overleven met het bedrijf.’ Ruf Jr. was toen slechts 24 jaar oud.

In die tijd was Porsche natuurlijk aan het nadenken over de toekomst van zijn modellenreeks. ‘Porsche kondigde aan dat de 911 ten einde zou komen en dat de toekomst van het bedrijf bij de 928 lag’, zegt Ruf Jr. ‘Dat gezegd hebbende, al onze klanten en vrienden – autoliefhebbers zoals wij! – stonden achter de 911. Deze had al zijn imago gevestigd, en niemand wilde dat opgeven voor een auto met de motor voorin.’

Ruf investeerde in de Porsche 911

‘Dus wist ik dat ik moest doorgaan met de 911. Daarop moest ik mijn geld inzetten. We maakten prachtige speciale versies van de 911, de pers was dol op deze auto’s en schreef geweldige verhalen die echt bijdroegen aan het succes van het bedrijf. Dit was brandstof voor onze toekomst’, zegt hij. Dus, heeft Ruf geholpen de 911 te redden? ‘Op een zekere manier kun je zeggen dat we hebben geholpen om het model te redden’, concludeert Ruf.

Wat motiveerde Ruf om van het Elfje iets nog beters te proberen te maken? ‘De fabrieksversie van de 911 Turbo miste een versnelling’, zegt Ruf Jr. ‘De auto werd geleverd met een vierbak, en die vierbak haalde het plezier weg bij de motor. Hij smeekte om een vijfde versnelling. Dus de eerste stap was het installeren van een vijfversnellingsbak.’

Van het een kwam het ander, zo zou je kunnen zeggen: ‘Toen kwamen we met een krachtigere motor. We werkten aan de ophanging, gaven de auto wat meer gevoel met de weg, toen het stuurgedrag… en opeens was het een andere auto.’ De Duitse overheid zag Ruf zelfs als een losse autofabrikant, omdat de auto’s zo ingrijpend werden veranderd.

Waarom Porsches aanpassingen nodig hadden

‘In die tijd geloofde Porsche dat ze moesten concurreren met Mercedes-Benz, dat de auto meer comfort nodig had. Veel mensen, vooral de Turbo-rijders, zijn oudere mannen – want je moet de auto kunnen betalen – maar ze voelden zich nog steeds jong, en ze wilden zich nog steeds voelen als jonge sportautorijders. Dus wij concentreerden ons op de andere [sportieve] kant. Dat werkte heel goed.

‘Ik heb altijd geloofd dat wat ik leuk vind ook door sommige andere mensen leuk gevonden zal worden. Iemand beschreef het mooi: “Alois Ruf bouwt auto’s voor zijn vrienden!”‘ Hij vergelijkt zijn aanpak met die van de oorspronkelijke makers van de 911. ‘Als zij dit zouden doen [de 911 modificeren/verbeteren], wat zouden de ingrepen dan zijn? Ik heb altijd die koers gevolgd en heb nooit iets aan de 911 gedaan wat oneervol was.’

Ruf deed al aan personaliseren

‘Dit was zo belangrijk – dat we alleen het imago van de 911 versterkten, om de auto meer individueel te maken’, zei hij. Een zeer diplomatieke manier om ‘ik heb ooit de snelste auto ter wereld gebouwd’ te zeggen, hoewel de topsnelheid – althans voor Ruf Jr. – verrassend genoeg niet het einddoel is.

‘Topsnelheid is voor mij een bijproduct’, zegt hij. ‘Het is altijd leuk om te weten, maar als het gaat om snelheden zoals bij onze CTR – 360 km/u – heeft het geen zin om die snelheid te halen. Het is een academisch getal. Maar die prachtige versnelling bij elke snelheid, die is fijn om te hebben.’

Reacties

  • Maarten heeft op 15 augustus 2023 geschreven:

    De Yellowbird,

    De auto die bij mij in mijn puberkamer aan de muur hing naast Monica Bellucci.
    De dikste Porsche ooit, naar mijn subjectieve mening.
    En beiden, nog steeds, buiten bereik 😉

    Reageer

Geef een reactie

(verplicht)