Hoe laat je een automonteur of hobbyklusser binnen enkele seconden wanhopen? Vertel hem dat je een ‘vaag elektrisch probleem hebt en niemand de oorzaak kan vinden’. Onoplosbare elektrische problemen zijn de grootste oorzaak van kaalheid in de auto-industrie.

Waarom dan?

Stel, je hebt een Golf 1 uit 1980. Naast het digitale klokje in het instrumentarium en de koplampen, is haast niets elektrisch. En toch lopen er 191 kabels met een totale lengte van 214 meter door de koets.

En de nieuwe auto’s

Volkswagen knoopt bijna duizend kabels in de Golf 7 met een totale lengte van 1,6 kilometer. En probeer daar maar eens de kabelbreuk op te sporen die ervoor zorgt dat het portier linksachter soms niet open gaat.

Waar laten ze dat allemaal?

Volkswagen ontwikkelt zijn auto’s tegenwoordig óm de kabelboom heen. Tegenwoordig kan één signaaldraad van een millimeter dikte bestaan uit zeven kabels inclusief isolatie. En omdat je tegenwoordig honderdmiljoen opties hebt, zijn er in theorie 425 miljard samenstellingen van de kabelboom te bedenken. Soms bestaat er slechts één exemplaar van een specifieke kabelboom.

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear