De 1.6 TiVCT, zoals de viercilinder voluit heet, is helemaal nieuw en levert de kersverse Fiesta 120 pk met een koppel van 152 Nm. Nette cijfers aangezien de vorige 1.6 – die nogal grof en rumoerig was – er slechts 100 pk en 146 Nm uitperste. De nieuwe benzinemotor is overigens niet alleen sterker, maar ook lichter, schoner en zuiniger. Maar had je anders verwacht? Nee toch, iedereen doet groenig, dus ook Ford speelt een deuntje mee.
 
Belangrijker nog: die nieuwe motor is een stuk soepeler, stiller en maakt makkelijker toeren dan zijn voorganger. Verwacht echter geen vuurwerk van deze 1.6, ook al is hij helemaal nieuw en produceert hij die 120 pk voor een auto die zo’n 40 kilo lichter is dan z’n voorganger. Voor vuurwerk zul je moeten wachten op de Fiesta ST, want de 1.6 TiVCT is meer een smooth operator dan een thrill seeker. Hetzelfde geldt voor de 1.6 diesel, die overigens door z’n kracht bij de tussenacceleraties niet veel langzamer aanvoelt dan de benzinemotor.
 
Natuurlijk ga je je met de stijgende dieselprijzen en duurdere wegenbelasting dan afvragen of de 1.6 op benzine te verkiezen – als het je geen bal uitmaakt of je op diesel of benzine rijdt – boven de 1.6 diesel? Lekkere vraag. Het antwoord luidt heel cliché: ja en nee. Ja, omdat de benzinemotor beter bij het levendige karakter van de Fiesta past – hij is lichter in de neus en heeft meer vermogen – en z’n aanschafprijs is lager. Nee, omdat de diesel zuiniger is en net zo vlot aanvoelt als de 1.6 TiVCT. Een moeilijke keuze dus die je eigenlijk alleen kunt maken nadat je met allebei de versies hebt gereden.
 
Dat hebben we gedaan en we kunnen je daarom adviseren om voor de 1.6 TiVCT te kiezen. Dus eigenlijk is het antwoord op de vraag in de vorige alinea uiteindelijk toch ja. Die benzine-uitvoering rijdt het leukst, is zuinig genoeg en hij bespaart je bovendien een paar duizend euro in de aanschafprijs – die je beter kunt besteden aan lekkere opties zoals een sportpakket of grotere wielen. Mocht je toch barsten van het geld en per se een Fiesta willen – verzin zelf maar hoe dat te rijmen valt – dan moet je toch echt even wachten op de ST-uitvoering. Misschien is Ford wel zo gek ook een Fiesta RS te maken. Je weet nooit…

 

Reacties

Meer van TopGear