Tot nu toe hadden we de volledig nieuwe Maserati GranTurismo alleen gereden in zijn vol-elektrische versie, als 761 pk sterke Folgore. Het geval wil echter dat Maserati al sinds het begin van de ontwikkeling in 2017 had gepland dat deze nieuwe generatie GT zowel elektrische als meer conventionele aandrijflijnen zou krijgen.
Er is overduidelijk een hoop moeite gestoken in de eerste EV van het merk, met een gigantisch vermogen en flitsende 800-volt architectuur voor als je écht snel wilt laden. Maar dat wil niet zeggen dat de Italianen zich er voor de verbrandingsmotor met een jantje-van-leiden vanaf hebben gemaakt.
De Trofeo krijgt een V6 van Maserati
Het belangrijkste nieuws is dat de GranTurismo niet langer voortbuldert met de immer imposante V8 die in samenwerking met Ferrari werd ontwikkeld. Zijn plaats wordt nu ingenomen door Maserati’s eigen 3,0-liter V6 met twee turbo’s, Nettuno genaamd, die al eerder aan het werk is gezet in de MC20 supercar. Hij komt er in twee verschillende vermogensversies: 490 pk in de basisversie, de Modena, en 550 pk in het vlaggenschip dat je hier ziet, de Trofeo.
Hij maakt gebruik van normale smering in plaats van de dry sump van de MC20, maar het Maserati Twin Combustion-systeem, afkomstig van F1-motoren, is hier nog altijd aanwezig. Simpel gezegd wordt de brandstof in een afzonderlijke ‘voorkamer’ tot ontbranding gebracht voordat de hele scheikundeles naar de traditionele verbrandingskamer wordt verplaatst; het levert snellere reacties en een efficiëntere verbranding op.
Bij lage belasting kan de motor één cilinderbank uitschakelen om brandstof te besparen. En nog een opmerkelijk feitje: de GranTurismo heeft nu altijd vierwielaandrijving. Jawel. Je krijgt een achttraps versnellingsbak van ZF die het vermogen altijd naar alle vier de wielen stuurt, hoewel 70 procent daarvan normaal gesproken wel naar de achterkant gaat.
De Maserati GranTurismo lijkt op de oude
Hij ziet er ook nogal bijzonder uit, vind je niet? Het is in vergelijking met de vorige GranTurismo wel meer een kwestie van evolutie dan revolutie, maar dat vinden we helemaal niet erg. Je hebt nog altijd die prachtige lange motorkap (nu een groot clamshell-exemplaar), opbollende voorste wielkasten en die glooiende daklijn. De belangrijkste visuele verschillen zijn de nu verticaal lopende koplampunits en de grotere grille.
Op papier is de Maserati GranTurismo Trofeo knap snel. Een sprintje van 0 naar 100 km/u regelt ie in 3,5 seconden (de Modena doet er 3,9 seconden over, terwijl de elektrische Folgore in 2,7 tellen klaar is) en gaat door tot bij 320 km/u de pijp leeg is. In werkelijkheid – als je in de hogere toerenregionen zit en de Sport- of Corsa-modus hebt ingeschakeld – voelt ie nog veel sneller aan.
Het rijgedrag van de Maserati GranTurismo Trofeo
Als de twee turbo’s vol aan het draaien zijn, de dubbele verbrandingstechniek zijn werk doet en de vierwielaandrijving je uit een bocht sleurt, spuugt de GranTurismo je met een rotgang over de wegen. De ZF-bak is competent maar weinig opmerkelijk. Hij wisselt snel van versnelling, en in de Sport- en Corsa-modi krijg je hier en daar nog een beukje, maar eigenlijk is ie niet meer dan een hulpje voor de meedogenloze acceleratie.
Volgens zijn badge mag hij dan een GT zijn, de Maserati GranTurismo Trofeo is zo snel als een supercar. We moeten hem nog een keer op een circuit zetten voor het hele verhaal, maar op de weg doet ie zijn bochtending uitstekend, met bakken grip en een wat lichte maar directe besturing.
De Modena heeft een mechanisch differentieel op de achteras; in het geval van de Trofeo is er een elektronisch geregeld exemplaar dat continu koppel heen en weer stuurt voor maximale tractie. Tot zo’n 50 procent van de 650 Nm aan trekkracht kan naar de voorwielen worden gemikt. Er is een ‘prinses op de erwt’-achtige hoeveelheid overhellen merkbaar van de standaard luchtvering, waarvan de zachtere setting wat meer comfort en toch een goede controle op slecht asfalt geeft.
Het gewicht van de GranTurismo
Vergeet niet dat de Trofeo bijna 1,8 ton weegt. Dat mag dan een stuk lichter zijn dan de 2.260 kilo van de Folgore, het is nog steeds fors. Toch weet ie die massa op indrukwekkende wijze onder controle te houden en hoeft hij echt niet op de hardste stand gezet te worden om fatsoenlijk door bochten te jakkeren. De remmen – stalen Brembo’s – zouden wat meer gevoel mogen bieden, als we aan het muggenziften slaan.
Het goede nieuws is dat ie ondanks zijn overduidelijke sportieve capaciteiten nog altijd een echte GT is. In de Comfort- en GT-standen is hij opmerkelijk vriendelijk en zul je het probleemloos uren volhouden. Bij lage snelheden werkt hij zelfs ontspannend (voor degenen die voorin zitten, tenminste), hij zit vol handige en entertainende elektronica en is dankzij de zichtbare bulten van de wielkasten en het prima zicht rondom makkelijk op koers te houden.
‘Het is een echt dynamische sportauto die ook nog genoeg comfort biedt om continenten te doorkruisen’
Het is een beetje jammer dat de V6 niet direct de meest getalenteerde Italiaanse operazanger ooit is, zeker niet in de wat bescheidener rijmodi. De kleine Nettuno mag wat dat betreft de veters van de oude V8 niet eens strikken, maar de andere kant van de medaille is wel dat een verbruik van minder dan 14 l/100 km makkelijk haalbaar is.
De prijs van de Maserati GranTurismo
Wat minder tripjes naar de benzinepomp kunnen misschien de pijn van de aanschafprijs iets verzachten, want goedkoop kun je de Trofeo met zijn vanafprijs van 271.576 euro (227.300 euro in België) met geen mogelijkheid noemen. Motorsnobs zullen niet geheel onterecht zeggen dat dat best veel geld is voor best weinig cilinders.
Het plaatst de GranTurismo ook direct in het rijtje van V8-rivalen als de Aston Martin DB11, BMW M8 Competition, McLaren GT en Bentley Continental GT. Dat is geen eenvoudig gezelschap, met een paar stevige karakters, maar Maserati heeft de GranTurismo Trofeo wel omgeschoold naar een echt dynamische sportauto die ook nog genoeg comfort biedt om continenten te doorkruisen.
Voor een definitief oordeel willen we hem echt nog een keer met een paar anderen op een circuit zetten, maar de eerste indruk is dat hij – en de briljante MC20 – Maserati weer kunnen opstomen in de vaart der volkeren.
Specificaties van de Maserati GranTurismo Trofeo (2023)
Motor
2.992 cc
V6 biturbo
550 pk @ 6.500 tpm
650 Nm @ 3.000 tpm
Aandrijving
vier wielen
8v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 3,5 s
top 320 km/u
Verbruik (gemiddeld)
10,2 l/100 km
230 g/km CO2 G label
Afmetingen
4.966 x 1.957 x
1.353 mm (l x b x h)
2.929 mm (wielbasis)
1.795 kg
70 l (benzine)
310 l (bagage)
Prijzen
€ 271.576 (NL)
€ 227.300 (B)
Reacties