Als je denkt dat we een vreselijke spelfout hebben gemaakt: nou, nee. Dit is inderdaad de Ora Funky Cat, een kleine elektrische auto uit China, waar ie bekendstaat onder de naam Good Cat. En hij intrigeert vooral omdat Ora een merk is van de grootste autofabrikant van China, Great Wall. Die heeft sinds 2018 een joint venture heeft met BMW voor de ontwikkeling van elektrische auto’s, waarvoor een enorme fabriek is neergezet.
Een van de auto’s die daar gebouwd zal worden, is de volgende generatie van de elektrische Mini. Onder de indruk? Nee? Maakt niet uit. Ga er gerust van uit dat de Mini niet zo’n schattig uiterlijk gaat krijgen. Al lukt het de Funky Cat met al die rondingen wel om hetzelfde trucje te flikken dat de Hyundai Ioniq 5 liet zien: hij is een stuk groter dan hij lijkt. Hij heeft het formaat van een hatch; hij is 35 millimeter langer dan een Megane E-Tech en 25 millimeter korter dan een Volkswagen ID.3.
Prijs van de Ora Funky Cat
Dit is van belang omdat dit in de ogen van Ora de belangrijkste concurrenten zijn van de Funky Cat, die hij (al zijn Nederlandse prijzen nog niet bekend) in ieder geval qua kosten al verslaat. In onze ogen zou hij het ook auto’s als de Peugeot 208 (hij zal in de basis goedkoper zijn en heeft een grotere actieradius) en de Honda e (premium en vol tech) nog behoorlijk lastig kunnen maken.
Met Tesla heeft Ora een voorliefde voor gimmicks gemeen: zo kun je de ramen via stemcontrole openen (wat was er ook alweer mis met een knopje?) en is er software voor gezichtsherkenning die je op je kop geeft als je zit te gapen. Je hond of kind op de achterbank vergeten lukt ook niet meer, trouwens. De auto zelf is echter geen gimmick.
Rijgedrag van de Funky Cat
Op de weg zijn al zijn dynamische reacties keurig en de acceleratie die de 171 pk sterke elektromotor verzorgt, is genoeg voor alledaagse snelheden. Het overhellen van de carrosserie gebeurt op een gecontroleerde manier, zodat je eenvoudig een lijn door een bocht kunt kiezen en die vast kunt houden, al is het nu ook weer geen onderstel dat altijd snakt naar B-wegen. Vering en demping zijn typisch EV: stevig, maar niet te. Op comfortgebied hou jij het heus langer vol dan de accu.
Je zult nog je best moeten doen om aanwijzingen te vinden voor een beroerde bouwkwaliteit in het interieur. Zeker, er zijn best wat harde plastics te ontwaren, maar over het algemeen is alles in ons vuurrode testpoezenbeest prima afgewerkt. Deels het werk van een Duits R&D-centrum, wordt ons verteld.
Wat nadelen van deze Chinese hatchback
Minpunten? De richtingaanwijzers zijn een nachtmerrie om te bedienen. Die 18-inch wielen, wij weten het niet… De kofferbak is klein, net als de kaartenvakken in de portieren. Het 10,25-inch touchscreen is niet ingewikkeld, maar je moet al snel allerlei menu’s in en tijdens het rijden is het niet makkelijk te bedienen. Maar dat is allemaal relatief: het is nog steeds een betere interface dan wat je in de ID.3 wordt voorgeschoteld.
Eindconclusie over de Ora Funky Cat
Er schuilt best een belofte in de Funky Cat. Over een tijdstip van een landelijke introductie is ons nu nog niets bekend, maar naar het schijnt is Duitsland in februari aan de beurt en dan kan het toch niet lang meer duren. Zet maar vast een schoteltje melk klaar.
Specificaties van de Ora Funky Cat (2023)
Motor
1 elektromotor
171 pk
250 Nm
48 kWh (accu)
Aandrijving
voorwielen
traploos
Prestaties
0-100 km/u in 8,3 s
top 160 km/u
Verbruik (gemiddeld)
16,7 kWh/100 km, A-label
Actieradius (opgave)
310 km (WLTP)
Laadtijd
5 uur 6 min. bij 11 kW
39 min. bij 64 kW (80%)
Afmetingen
4.235 x 1.825 x 1.603 mm (l x b x h)
2.650 mm (wielbasis)
1.540 kg
228 l (bagage)
Prijzen
n.m.b. (NL)
n.n.b. (B)
Geen vriend van Putin heeft op 21 maart 2023 geschreven:
Weg met China.
Blegh heeft op 20 maart 2023 geschreven:
Misbaksel en uit China. Min x min is hier zeker geen plus.