Dit is de eerste auto van Polestar, en het heeft er alle schijn van dat Volvo’s futuristisch-technologische luxetak de dingen graag anders dan anders aanpakt. Dit is een super-GT – zoveel is wel duidelijk. Gezien z’n prijs (155.000 euro exclusief belastingen), z’n vermogen (600 pk), gewicht (2.350 kilo) en exclusiviteit (er zullen er wereldwijd maar 1.500 van worden verkocht, in slechts negen landen) zou je ’m kunnen beschouwen als een concurrent van de venerabele Bentley Continental GT en de Mercedes S-klasse Coupé.

De ingewikkelde Polestar 1

Maar dan kijk je wat verder dan je neus lang is, en begin je je meer en meer te verbazen. Hij heeft luchtvering noch instelbare dempers, maar in plaats daarvan handmatig in te stellen dempers met frutselige knopjes erop. Koolstofvezel carrosseriedelen, remmen van Akebono (de lui die ook de remmen op de McLaren P1 deden), een turbo, een supercharger en drie elektromotoren. Wat is dit – een wat hoger uitgevallen hypercar? Het woord complex doet geen recht aan de stratos-ferische ingewikkeldheid van dit geheel.

Dus wat is hier gaande? Gezien de gelimiteerde oplage moeten we ’m misschien beschouwen als een soort showcase. Alle toekomstige Polestar-modellen zullen elektrisch zijn, maar voor de introductie wilden ze een beetje opschudding creëren – dus dit is een GT, maar dan anders. De Polestar 1 staat op een verkorte versie van het platform van de Volvo S90, waarvan 200 millimeter uit de wielbasis is gehakt en nog eens 200 millimeter achter de achterwielen verwijderd is. Om dat op te vangen, heeft hij een koolstofvezel ‘beugel’ gekregen, waardoor de torsiestijfheid is toegenomen met, hallo, 45 procent.

Onder de kap treffen we een 2,0-liter viercilinder met, zoals gezegd, een turbo en een supercharger. Dat geheel komt van de XC90 T8 en levert 310 pk. Aandrijving op de voorwielen, geholpen door een 69 pk sterke elektromotor op de krukas die dient als startmotor en pm het koppel aan te vullen tijdens de schakelmomenten.

De aandrijving van de Polestar 1

De achterwielen worden aangedreven door een duo elektromotoren, geheel onafhankelijk functionerend, zodat je beschikt over complete torque vectoring. Die motoren hebben samen nog eens 235 pk, een vermogen dat ze putten uit een 34 kWh groot en 342 kilo zwaar accupakket dat in T-vorm onder het midden en de achterstoelen van de auto ligt. Maximaal produceert de 1 dus 600 pk en 1.000 Nm, en hij heeft een louter elektrische actieradius van 150 kilometer. Deze testauto is een laat prototype, een ontwikkelings-model, gebouwd in Zweden. De productieversies zullen straks in China worden gebouwd.

Over de aandrijving nu. Je kunt de Polestar 1 rijden in de volledig elektrische Pure-modus en dan doet hij alles wat je nodig hebt – hij accelereert vlot, komt goed mee op de snelweg en rijdt stil en soepel. Wil je verder of harder, dan zul je de verbrandings-motor aan moeten zwengelen. De integratie is excellent: hij hikt niet bij de overgang van elektriciteit naar benzine, je hebt altijd enorm veel koppel, of de benzinemotor nou veel of weinig toeren maakt, en onafhankelijk van welke van de acht versnellingen is ingeschakeld. Hij produceert bij weinig toeren een goed bassig, Bentley-achtig, gespierd geluid, maar verder is de motor bepaald geen sonische thriller.

Het is de balans in de geleverde prestaties die de meeste indruk maakt. Dit is een hybride die niet wordt gedomineerd door de elektra of de benzine; hij houdt netjes het midden daartussen. Sterker nog: de koppelverdeling op de achteras is echt voelbaar. Ga midden in een bocht op het gas en de elektromotoren verdelen direct hun koppel – er gaat dan meer naar de buitenkant, waardoor de auto zich neutraal gedraagt. Je moet wel erg hard rijden om onderstuur uit te lokken.

De Polestar 1 is comfortabel bij zwaar werk

Wat deze auto echt bijzonder maakt, is hoe comfortabel hij blijft als hij hard moet werken. Hij helt wel een beetje, maar niet meer dan nodig is om je te laten weten hoe hard hij eigenlijk aan het werk is. Hij duikt progressief, komt dan even soepel weer wat omhoog en houdt de controle op een wijze die nooit zou doen vermoeden dat de 1 een volvette 2,35 ton weegt. Deze auto betrekt je meer bij het rijden dan de meeste GT’s, maar zonder dat hij hard is.

De Polestar 1 gaat niet als een zucht over de weg zoals een Bentley, het is geen auto van het diepe in- en uitademen. Dit is een strakker, meer gecontroleerd in- en uitademen – de ophanging gedraagt zich kortom prima, zonder al te veel speling te bieden. Het is een kalme, capabele, ijverige en goedgemanierde auto. Alleen de remmen, die iets te snel happen voor een grand tourer, vormen een beetje een discrepantie.

Vanbinnen is hij erg Volvo. Hij heeft veel gemeenschappelijk met een S90 (die de helft kost), maar deze milde, aantrekkelijke omgeving is kalmerend en hartelijk. En alles, van de B&W-stereo tot het nappaleer, is standaard – behalve de matte lak. Het dak is van donker gelamineerd glas om je een gevoel van ruimte te geven, maar dat zal iemand die opgefrommeld achterin moet zitten niet misleiden.

Niet dat je in de bak de spullen van vier mensen kwijt zou kunnen, overigens, want daar wordt de helft van de ruimte in beslag genomen door een hoop oranje elektriciteitsdraad in een soort museale opstelling. Dat hebben we nog nooit eerder gezien – het is een interessant visueel contrast met de motor aan de voorkant. Polestar wil de dingen nou eenmaal graag anders doen. Vooralsnog slagen ze daar prima in.

Extra’s van de Polestar 1

Je mag de 1 configureren naar je eigen GT-smaak

1) De Öhlins-dempers hebben 22 standen die de rijeigenschappen van de auto flink beïnvloeden. Volvo, sorry, Polestar beveelt drie verschillende instellingen aan.

2) Maar waar je de aanpassing van de voordempers onder de kap kunt regelen, heb je voor de achterdempers ofwel heel dunne armpjes nodig, ofwel een fikse krik.

3) Joachim Rydholm (chef ontwikkeling) heeft circa 80 settings voor de voordempers getest, en 115 voor de achterdempers, gedu­rende de afgelopen twee jaar.

4) Bewijs dat je geen luchtvering of adaptieve demping nodig hebt voor goed onderstelgedrag. De 1 is beheerst en soepel, en weet zijn gewicht ook goed te verhullen.

Motor


2,0-liter
2 elektromotoren achter
34 kWh (accu)
600 pk
1.000 Nm
150 km actieradius

Prestaties


0-100 km/u in 4 s
top 250 km/u

Prijzen


€159.500 (NL)
€130.179 (B)

Reacties

Geef een reactie

(verplicht)

Meer van TopGear