Doe eens een gokje: wat is er duurder? De kleinere Porsche Macan met een viercilinder en 265 pk of de grotere Cayenne met een V6 en een gecombineerd vermogen van 470 pk? Uit het feit dat we de vraag stellen, kun je al deduceren dat het wel de Cayenne moeten zijn.
In Nederland tenminste, want door ons bijzondere belastingstelsel is de Cayenne E-Hybrid de goedkoopste SUV die je bij Porsche kunt halen. De Macan is ruim 8.000 euro duurder. Dat was ie overigens al een tijdje, en dat is sinds de facelift zo gebleven.
De E-Hybrid is in Nederland zelfs goedkoper dan in België, al scheelt het maar 2.000 euro. Daar kost de Macan trouwens zo’n 75.000 euro en is ie dus wel stukken goedkoper dan de Cayenne. De V6 zonder hybridespul mag zich daar trouwens met een prijs nét onder de ton de goedkoopste Cayenne noemen.
Waarom is deze Cayenne zo goedkoop in Nederland?
De hybridetechniek drukt de uitstoot en vermindert daarmee de financiële tik op de vingers van de Nederlandse fiscus. Porsche biedt ook nog een V6 aan zonder elektrotechniek en die is plots 35.000 euro duurder. Dan heb je ook nog ruim 100 pk minder. Die verkoopt Porsche vermoedelijk alleen aan mensen die de brochure niet lezen.
Om het rijtje dan compleet te maken, is er nog de Cayenne S. De bloedsnelle Turbo GT met 640 pk is in Europa geschrapt omdat ze de auto niet (binnen budget) aan de emissie-eisen konden laten voldoen. Als goedmakertje krijgt de Cayenne S nu een V8 in plaats van een V6. Deze uitvoering kost alleen wel 70.000 euro meer dan de hybride – en dan heb je maar 4 pk extra. Daar hoef je dus niet lang over te dubben.
Mocht je een wedje willen leggen welke uitvoering je het meest gaat zien in Nederland, dan moet je alles inzetten op deze Porsche Cayenne E-Hybrid. De vernieuwde versie van de plug-in hybride krijgt naast een iets krachtigere elektromotor ook een iets grotere accu.
Daarmee moet je nu zo’n 75 kilometer helemaal elektrisch kunnen rijden. Bewaar je de lading voor de stedelijke kilometers, dan is het zelfs 90 kilometer. Ook is de laadsnelheid toegenomen naar maximaal 11 kW. Verder meldt Porsche dat het regeneratieve remmen wat beter werkt.
Wat is er veranderd aan de Porsche Cayenne?
Porsche punt de Cayenne aan de buitenkant ietsjes bij, maar de grootste wijzigingen vinden binnen plaats. Het pookje om de automaat te bedienen zit nu op het dashboard, rechts naast het stuur. Op de middenconsole vind je een uitgebreid bedieningspaneel voor de klimaatcontrole en er zijn nu maar liefst drie schermen op het dashboard. Én nog een head-up display.
De tellers achter het stuur zijn nu helemaal digitaal, en net als in de Taycan zit er geen dakje meer boven de tellers. Bij de facelift krijgt de passagier voorin ook een scherm voor de snufferd. Hier kun je als co-piloot de muziek regelen, kijken of de bestuurder niet stiekem te hard rijdt of de bestemming instellen en naar de navigatie turen.
Tof is dat de bestuurder dit scherm niet kan zien door een speciale coating. Zo kan de passagier rustig een filmpje kijken zonder voor afleiding te zorgen. Het scherm reageert op zijn gemak op de input – zeker voor een betaalde optie mag dit wat sneller.
Een ander klein irritatiepuntje is de armsteun in het midden, die naar voren blijft schuiven als je erop leunt en zo tegen de inhoud van de bekerhouders komt. Porsche belooft ons dat ze daar nog wat aan gaan doen; de auto die wij testen, is een preproductiemodel.
De ‘S’ in SUV neemt de Cayenne heel letterlijk
Onderhuids is Porsche aan de slag gegaan met de ophanging, specifiek de dempers. Zowel het onderstel met stalen veren als de luchtvering heeft nu een groter bereik. Zo zou het verschil tussen de normale stand en de Sport Plus-stand nog groter moeten zijn. Onze Porsche Cayenne E-Hybrid heeft de luchtvering. Die neigt ook in de normale stand naar het sportieve – het is immers een Porsche.
Zeker met de directe reactie van de wielen op het stuur kun je er heel aardig een bochtje of twee mee pakken. Dit is zonder twijfel een van de sportiefste SUV’s van dit moment, maar die sportieve inslag heeft wel een keerzijde. De Cayenne is extreem zoekerig. Bij een beetje spoorvorming kun je het stuur loslaten en de auto zal op de rails blijven. Maar ook in andere oneffenheden in het wegdek duikt ie vol overgave.
Het resultaat is dat de auto op sommige wegen constant heen en weer beweegt. We hebben tot driemaal toe gecheckt of we de rijstrookhulp niet toevallig aan hadden laten staan en of het geen stiekeme ingreep was. Tel het directe stuurgedrag hierbij op en je hebt een nogal zenuwachtig geheel. Wij rijden hem vandaag in Oostenrijk; misschien dat het in Nederland meevalt. Maar in België…
Hoe reageert de zescilinder in de hybride Cayenne?
De aandrijflijn kan de switch tussen sportief en normaal rijgedrag een stuk beter maken. Doe je rustig aan, dan reageert de aandrijflijn gepast op de input en houdt de Cayenne zijn V6 laag in de toeren. In veel gevallen zal de elektromotor met een kleine zoem het werk doen. Het in- en uitschakelen van de V6 gaat zonder aarzeling en eigenlijk alleen bij het remmen voel je soms de wisseling van de wacht tussen de echte remmen en de elektromotor.
Druk je op de Sport Response-knop op het stuur, dan zet de auto kortstondig alle zeilen bij voor een snel sprintje, bijvoorbeeld om in te halen. De V6 klimt dan fanatiek in de toeren met een fijn geluid, met dank aan een klep in de uitlaat die zich opent.
Snellere hybride onderweg?
Het gaat niet met zo onnodig veel geweld als bij de oude Turbo S E-Hybrid met V8, maar het tempo is meer dan adequaat – en het rijmt dan ineens heel lekker met het sportieve onderstel. Overigens verklapt Porsche dat dit pas de eerste lichting aandrijflijnen voor de nieuwe Cayenne is – wie weet komt er nog een Turbo S E-Hybrid met een V8 en rond de 700 pk.
Zoek je een SUV die het ‘Sports’ in zijn benaming letterlijk neemt, dan kun je nauwelijks een betere keuze maken dan de Cayenne. Zoek je een auto die ‘gewoon lekker hoog is’, dan kun je misschien beter voor een Audi Q7 of Q8 gaan.
Specificaties van de Porsche Cayenne E-Hybrid (2023)
Motor
2.995 cc
V6 turbo hybride
470 pk @ 5.400 tpm
650 Nm @ 1.400 tpm
Aandrijving
vier wielen
8v automaat
Prestaties
0-100 km/u in 4,9 s
top 254 km/u
Verbruik (gemiddeld)
1,5 l/100 km
33 g/km CO2 A label
Afmetingen
4.930 x 1.983 x
1.696 mm (l x b x h)
2.895 mm (wielbasis)
2.500 kg
75 l (benzine)
545 / 1.563 l (bagage)
Prijzen
€ 110.000 (NL)
€ 112.589 (B)
Reacties