Niet veel geitenhoeders hebben hun naam op een auto staan. Laat staan op twee auto’s. Maar voor de rondtrekkende Toeareg-stammen in Noord-Afrika is dat allerminst wonderbaarlijk. Al in 1978, lang voordat Volkswagen de naam leende voor hun grote dikke SUV, plakte Ford ‘m op een Fiesta-concept. De auto was speciaal bedoeld voor de woeste zandduinen in het thuisland van de automaker.

1
De Tuareg – gebaseerd op de eerste generatie van de Fiesta – werd door Ford samen met het Italiaanse stylinghuis Ghia ontworpen. Zo kwam het dat de c-stijl omhoog schoot en het dak werd verlengd, waardoor ie een soort stationwagen is geworden.

2
De ophanging werd verstevigd en omhoog gehaald. De wielkasten werden verbreed om plaats te bieden aan de dikke modder-en-zandbanden. De motorkap werd gevormd als een rasp, zodat hij een betere luchtstroom zou hebben.

3
De Tuareg behield de Fiesta’s 1,1-liter motor en vierbak, die jammer genoeg alleen de voorwielen aandreef. Maar gelukkig kon je wel je spade op de nieuwe imperiaal binden – zodat je jezelf kon uitgraven in geval van nood.

4
Helaas: de vraag naar een woestijnbestendig boodschappenwagentje bleek tamelijk beperkt, en daarom werd de Tuareg nimmer in productie genomen. Want waarom zou je naar de supermarkt rijden als je ook je eigen kameel kan melken?

Reacties

Meer van TopGear