‘Aveo’ betekent zoveel als ‘ik verlang naar’. Dus is het behoorlijk gedurfd van Chevrolet om een Kalos met kofferbak zo te noemen.
 
Wij zijn er nog niet aan gewend en zullen er misschien wel nooit aan wennen: een Chevrolet met voorwielaandrijving en driedeurs hatchback. Maar met het binnenhalen van de gerenommeerde merknaam, heeft nu blijkbaar ook het klassieke gedachtegoed van Chevrolet zijn intrede gedaan bij Daewoo en dus is er nu een klassieke sedan. En dat overigens wel op de ‘Europese’ manier: men neme een compacte hatchback (in casu de Kalos) en hangt daar een kofferbak aan. Eigenlijk was de Citroën 2CV de eerste auto waarbij dat gebeurde. In de loop der jaren zijn fabrikanten wel iets meer raffinement gaan betrachten bij het design van de achterzijde met kofferbak, maar mooi zijn we dat in Nederland nooit gaan vinden. Liefhebbers van kofferbakauto’s wonen in mediterrane landen of in Azië of in Amerika.
 
Dat overwegende, vraag je je af wat Chevrolet voor ogen heeft met het naar Nederland halen van de Aveo. Tussen de driehonderd en vijfhonderd liefhebbers moeten er kunnen worden gevonden, denkt Chevrolet. En dat denkt Chevrolet op basis van marktonderzoek, waaruit blijkt dat gezinnen met ‘maar’ één auto op praktische gronden zouden kiezen voor de extra bagageruimte. Oké, natuurlijk zijn er vele automobilisten die praktisch gebruiksgemak laten prevaleren boven design, maar die zullen dan toch ook zeker de prijs mee laten wegen. En dan zou de Dacia Logan toch echt hoger op het lijstje moeten komen met zijn vijfduizend euro lagere instapprijs. Nee, het geeft niets dat je niet de blits maakt met je blik, zolang het tenminste niet te veel kost. Wij begrijpen het overigens best waarom Chevrolet deze naam niet laat vallen als wordt gevraagd naar concurrenten. ‘Oh, wij denken aan Seat of Hyundai’.
 
Met gemengde gevoelens zijn wij dus een rondje gaan rijden met de Aveo. Wij willen niet beticht worden van vooringenomenheid en minimaal driehonderd lezers informeren over onze bevindingen. Die lezers willen waarschijnlijk weten hoe groot de kofferbak is (400 l), of er voldoende beenruimte is voor de achterpassagiers (ja), of de verwarming het goed doet (ja), de audio-installatie (uitstekend, mét mp3-seler én aansluiting voor iPod!) en de airconditioning (weten we niet, maar hij is standaard en in ons exemplaar zelfs automatisch). Alles er op en aan, zelfs de lichtmetalen velgen zijn standaarduitrusting.
 
Het zal die driehonderd lezers wellicht ook interesseren dat de Aveo een behoorlijk goed weggedrag heeft en dat hij comfortabel rijdt. Er komen af en toe wat kloink-kloink-geluiden uit de wielkasten en een (aanvankelijk) angstaanjagend gehuil waardoor we onmiddellijk van het gas gingen. Het was niet de V-snaar die doorslipte en het geluid keerde nog twee keer terug. Iets aan of op de Aveo veroorzaakt turbulentie, zo lijkt het. Voor het overige is de Aveo redelijk stil. De 1,4-liter maakt duidelijk waarom het verstandig is dat Chevrolet de 1,2-versie maar niet naar Nederland haalt: hij is voldoende op zijn taak berekend, maar niet meer dan dat.
 
Misschien is dit het moment om te bekennen dat ook wij zo onze vooroordelen hebben. We kunnen dat bekennen omdat het in de praktijk geen vooroordeel is. Koreaans design is en blijft Koreaans design, hoezeer ook de fabrikanten benadrukken dat het op de Europese smaak is georiënteerd. De buitenzijde van de Aveo is daarop geen uitzondering. Het interieur daarentegen is van geheel eigen snit en het zou niet misstaan in menig product van Europese makelij. Sober en ergonomisch in orde. Wij denken dat alle driehonderd kopers daar tevreden mee zullen zijn. Wél blijft de vraag welke auto zij in zullen ruilen. Is dat een Seat Ibiza, een Hyundai Getz of Renault Clio? Begeerlijk is de Aveo alleen voor degenen die per se een kofferbak wensen.

Reacties